Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många turer om Tjörns skolstruktur

Gå in på de lokala partiernas hemsidor och läs på hur deras förslag ser ut och bilda dig en egen uppfattning hur du vill att Tjörns framtida skola ska se ut, skriver Socialdemokratiska politikern Göran R Hermansson.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Det är inte lätt att hänga med i turerna kring Tjörns skolstruktur som engagerar så många.

Som det är i dag så lägger vi mycket pengar på skolan men de mesta av dessa pengar går till en ineffektiv skolstruktur med många gamla skolor med höga kostnader att hålla i gång och som ej är anpassade efter dagens skolstandard. Detta innebär att utrymmet för pengarna som ska gå till undervisning minskar oroande mycket varje år (lärare, stödpersoner, skolhälsovård, övrig personal och läromedel) för att få en budget i balans. De flesta är överens att något måste göras men inte hur.

Förslagen har varit många allt från att låta det vara som i dag till två stora centralskolor på ön med förskola till årskurs 9 samt en del olika alternativa lösningar med att låta de minsta barnen gå kvar i de befintliga skolorna. Förslag finns också att på de två centralskolorna (naven) bygga idrotts/kultur hallar. Att ett av skolnaven ska ligga i Häggvall är de flesta överens om, men om det andra ska ligga i Skärhamn eller Bleket råder det delade meningar om.

Kostnadsmässigt skiljer det inte så mycket på de olika förslagen, men på lite längre sikt så kommer förslaget att ha kvar skolorna som idag att vara det förslaget som kommer bli dyrast för kommunen enligt de kostnadsberäkningar som är gjorda.

Då det i dag förkommer mycket ”smutskastning” partier emellan för att klanka ned på motståndarnas förslag, så jag vill uppmana dig som tycker detta är en viktig valfråga att gå in på de lokala partiernas hemsidor och läsa på hur deras förslag ser ut och bilda dig en egen uppfattning hur du vill att Tjörns framtida skola ska se ut både med hänsyn till barnperspektivet och ekonomiperspektivet.

Göran R Hermansson (S)