Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MED ett stort tack till våra väljare

Det går absolut att fundera över betydelsen av “den förlorade rösten”. Det skriver Medborgerlig Samling i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Valet 2022 är över!

Först och främst vill vi inom Medborgerlig Samling (MED) Stenungsund, Tjörn och Orust tacka för förtroendet från er som röstade på MED. Oavsett om det var en röst på riksdags- region- eller kommun.

Dessvärre räckte inte antalet röster för MED Stenungsund att erhålla mandat inom kommunfullmäktige (KF). Däremot fick MED mandat inom KF i fem kommuner i Sverige - Laholm, Höör, Karlshamn, Österåker samt Järfälla. I Laholm och Höör fördubblades antal mandat.

I hela landet ökade antalet röster på MED inom kommunvalen generellt och i Stenungsund ökade antalet röster på MED med nästan 100 procent, jämfört med valet 2018, vilket vi naturligtvis ser som ett kvitto på att vår politik är uppskattad.

Naturligtvis borde det varit enklare att påverka med mandat i KF än utan.

Nu visar det sig att inte ens ett stort antal partier med mandat kommer att kunna påverka kommunens politik, då det ser det ut som om Socialdemokrater och Moderater (S/M) planerar samarbete för att åstadkomma knapp majoritet i KF. En milt uttryckt spännande konstellation.

Det går absolut att fundera över betydelsen av “den förlorade rösten”. Speciellt för väljare till V, C, L, KD, MP samt Stenungsundspartiet, som avses lämnas utanför, med samma möjlighet till inflytande som MED. Men även för Socialdemokrater och Moderater, vars väljare sannolikt kommer se fram emot andra prioriteringar än man trodde sig välja. Etiketten S/M brukar ju tilldelas människor med frivilligt självskadebeteende, men frågan är om politiken är en lämplig arena för detta?

Stenungsunds kommun förväntas gå med 60 miljoner i underskott jämfört med budget, vilket inte precis ger utrymme att förverkliga monument som “bra-att-ha-projekt”, dit resecentrum för 200 miljoner får räknas. Ett projekt som saknar användarnytta och långsiktighet för medborgarna.

Vi inom MED STO kommer att fortsätta vårt arbete med att påverka politiken i våra kommuner på bästa sätt, inte minst för att tillgodose våra väljares önskemål. Kanske dags för såväl väljare samt politiker inom utelämnade partier att omvärdera sina samarbetspartner? Nu börjar alltså fyra år av arbete att påverka politiken i Stenungsund, vilket kan uppfattas som en uppförsbacke. Om du tycker att MED står för en frisk fläkt i politiken, stötta då partiet genom att bli MEDlem.

Medborgerlig Samling

Stenungsund, Tjörn, Orust

LÄS OCKSÅ: De får dela på Folkhälsopriset på Orust för 2022