Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hjälper det att vi plastbantar och kör mindre bil i Sverige när Kinas kolkraftverk spyr ut koldioxid? Det frågar sig Börje Berntsson. Arkivbild Bild: Bengt Christian
Hjälper det att vi plastbantar och kör mindre bil i Sverige när Kinas kolkraftverk spyr ut koldioxid? Det frågar sig Börje Berntsson. Arkivbild Bild: Bengt Christian

Miljörörelsen har gått vilse

Hjälper det att vi plastbantar och kör mindre bil i Sverige när Kinas kolkraftverk spyr ut koldioxid? Det frågar sig Börje Berntsson i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Deltog som publik i SVT’s direktsända debattprogram “Sverige Möts” från Uddevalla den 4 Maj. Debattfrågeställningarna var:

Hur ska klimatförändringarna stoppas?

Hjälper det att vi plastbantar och kör mindre bil i Sverige när Kinas kolkraftverk spyr ut koldioxid?

Vilket ansvar ska vi ta som individer?

Och vilket ansvar har politikerna och företagen att lösa klimatkrisen?

Budskapet från den av SVT inbjudna representanten Pontus Bergendahl, aktivist för organisationen “extinction rebellion”, hävdade att vi måste minska de fossila utsläppen med 20% i år.

Att den civilisation som vi känner drivs till 70-80% av fossil energi, nämndes inte!

Att en så kraftig omedelbar minskning skulle medföra att ett stort antal människor skulle frysa och/eller svälta ihjäl nämndes inte heller.

Kort uttryckt så skulle hela vår civilisation haverera.

Att miljörörelsen har gått vilse visas tydligt när en ung man i publiken uttrycker att det räcker inte med att stoppa de fossila utsläppen utan att även “utsläppen” av den biogena koldioxiden måste stoppas!

Ett alldeles befängt påstående!

Faktum är ju att den biogena koldioxiden, dvs. den gröna kolatomen, är själva grunden för livet på planeten jorden, en förutsättning för vår gröna värld. All biomassa är kolbaserad. Den biogena koldioxiden ingår via fotosyntesen i den korta kolcykeln.

Det är mer än beklagligt att miljörörelsens representanter inte förstår ekologins och biologins grunder.

Dom, som alla vi andra, är en kolförening som dygnet runt bidrar med biogen koldioxid till atmosfären inte minst via vår utandningsluft.

Och tur är väl det, det är inte den biogena koldioxiden som är problemet, den är för övrigt huvudingrediensen i vår mat!

Den akuta frågan om livsmedelsproduktion och försörjningsgrad lyftes av LRF’s representant, Torsten Torstensson.

En orolig omvärld visar än tydligare nödvändigheten av att höja vår försörjningsgrad. Skenande energipriser pga. snabb fossil utfasning tenderar att istället minska densamma. Den svenska livsmedelsproduktion riskerar till och med att slås ut, ett jordbruk utan tillgång till energi kan inte producera livsmedel.

Börje Berntsson