Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla partier på Tjörn står bakom en budget som vågar lyfta fram klimat och miljöarbetet. Det är med stor glädje och stolthet som vi kan konstatera att fyra års enträget påpekande från oss miljöpartister gett resultat. Det skriver Miljöpartiet Tjörn i ett debattinlägg. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Alla partier på Tjörn står bakom en budget som vågar lyfta fram klimat och miljöarbetet. Det är med stor glädje och stolthet som vi kan konstatera att fyra års enträget påpekande från oss miljöpartister gett resultat. Det skriver Miljöpartiet Tjörn i ett debattinlägg. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Mot en ännu starkare hållbarhetspolitik

Alla partier på Tjörn står bakom en budget som vågar lyfta fram klimat och miljöarbetet. Det är med stor glädje och stolthet som vi kan konstatera att fyra års enträget påpekande från oss miljöpartister gett resultat. Det skriver Miljöpartiet Tjörn i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

I torsdags kväll var det budget-fullmäktige i Tjörns kommun. Det är med stor glädje och stolthet som vi kan konstatera att fyra års enträget påpekande från oss miljöpartister gett resultat.

Det fanns nu fyra olika budgetar för fullmäktiges ledamöter att ta ställning till. Och det visade sig att alla partier, även Tjörnpartiet, står bakom en budget som vågar lyfta fram klimat och miljöarbetet. Det är samma Tjörnparti som tidigare hävdat att prioritering av vårt klimat och miljö är att kasta samhället tillbaka till stenåldern.

Detta, att alla partier vill stå för en politik för omställningen är en tanke som för fyra år sedan hade varit svindlande. Då, när MP Tjörn höll anförande om de globala målen i november 2018, hade de flesta av fullmäktiges ledamöter dålig kunskap kring dessa.

Men, klimatkrisen är ju hemsk, tänker ni. Ja, det är den. Den är läskig på riktigt. Vi tänker dock att den gröna hållbarhetspolitiken ser det, och att den visar på en förändring, på en förhoppning, på ett mod och på en spännande framtid. Vår budget prioriterar på riktigt arbetet till ett mer hållbart samhälle. Vi vågar sätta mål som att vara självförsörjande på el 2040, att vi som kommun skall bli klimatpositiva, att all markanvisning skall stimulera hållbart innovativt klimatneutralt byggande och att vi - oavsett var vi bor på Tjörn - ska kunna nå kommunal service inom 30 minuter, fossilfritt.

Så modiga vågade de andra partierna inte vara, men de har slagit in på rätt stig. Bra jobbat!

Om vi på riktigt ska klara omställningen så finns det inga genvägar. Nu, när klimatet och den biologiska mångfalden blir nedprioriterade på riksnivå, är det extra viktigt att vi kavlar upp ärmarna och jobbar hårt på kommunal nivå. Miljöpartiet behöver fortsätta att visa vägen för en framtid med frisk luft att andas, rena hav och mångfald i naturen.

Vi har påverkat förut och kan göra det igen. Men vi behöver vara fler som kämpar för den gröna omställningen. Det finns ingen tid att förlora.

Olof Wängborg

Miljöpartiet, Tjörn

LÄS OCKSÅ: Efter vattenläckorna – kommunen ska bli bättre på att informera

LÄS OCKSÅ: Viktigare för Tjörns kommun med turister än bofasta – ni borde skämmas!