Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu kan vi hoppas på bättre kunskap om hörsel

HRF (Hörselskadades riksförbund) efterlyser bättre kunskap om hörsel bland personalen på äldreboenden.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Vi har här i distrikt Västra Götaland och upptäckt okunskapen hos personalen på äldreboenden. Vi tog reda på att det finns ca. 132 300 utbildade undersköterskor i Sverige, som är utbildade i de gamla kursplanerna, där det inte ingår någon hörselkunskap. Vi har tittat i de gamla kursböckerna, som följer den tidigare kursplanen, där finns heller ingen beskrivning av hur man behandlar människor med hörselproblem eller hörselkunskap. I den nya kursplanen från ht 2021 är denna brist åtgärdad också i de nya kursböckerna, så nu kan vi hoppas på en bättre kunskap hos undersköterskorna. Hur kommer det sig att det är så viktigt att ha denna kunskap?

Jo, flera forskningsrapporter säger, att om du som hörselskadad inte får adekvat hjälp med dina hörhjälpmedel så kan demensen uppträda fem år tidigare än normalt. Demensvård är inte gratis, den kostar ungefär 500 000 kr per patient och år av skattemedel.

På vilket sätt kommer politiker och Skolverket att åtgärda denna kunskapsbrist? Kommer arbetsgivaren stå för vidareutbildningar? Hur kommer facken att agera? Lärarna har de fått nya utbildningar för att komplettera sina gamla kunskaper? Varför inte ett nytt Kunskapslyft? Här finns mycket för samhället att göra. Vi inom HRF kommer att påpeka och aktivt driva denna viktiga fråga genom att uppvakta politiker, fackförbund och utbildningsanordnare.

Barbro Prästbacka ordf. HRF distrikts i Västra Götaland