Psykisk ohälsa får inte längre få ses som ett problem för den enskilda

Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem och måste därmed bekämpas med hela samhällets samlade kraft. Vi måste tillsammans, kommuner och region, arbeta för att ge unga som mår dåligt ett brett stöd genom satsning på elevhälsan och snabbare väg till behandling inom BUP.

ANNONS
|

En fråga som berör många unga är den psykiska ohälsan. Många har själva fått uppleva den och de allra flesta känner nog någon som under en tid lidit av psykisk ohälsa. Sedan 90-talet har andelen unga som lider av psykisk ohälsa ökat kraftigt. I dag känner många unga en känsla av ensamhet, rotlöshet och maktlöshet. Alla klarar inte av de ökade krav som ställs när det kommer till bättre betyg och att man alltid ska ha ”rätt” utseende, kläder och fritidsintressen. I skolans värld är mobbning och ensamhet en tragisk realitet. Stress, huvudvärk och magont blir allt vanligare och kryper ner i åldrarna. Samtidigt pågår det en sexualisering av unga tjejer och kvinnor som bottnar i skeva kroppsideal. Det är just många av dessa faktorer som leder till social utslagning och psykisk ohälsa.

ANNONS

Här måste vi som samhälle och samhällsmedborgare ställa upp genom att vara närvarande och lyssnande även om stressen och jäktet är en del av många människors vardag. För vem skall man prata med om ingen hemma har tid? Om skolsköterskan inte är i skolan alla dagar, om fritidsledaren är upptagen på annat håll och om köerna till BUP är för långa? En utväg för vissa blir missbruk. För andra vänder man frustrationen inåt och skador sig själv. Några ser ingen annan utväg än att ta sitt liv. Det är ett enormt misslyckande. Ett misslyckande vi inte har råd med.

Psykisk ohälsa får inte längre få ses som ett problem för den enskilda. Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem och måste därmed bekämpas med hela samhällets samlade kraft. Vi måste tillsammans, kommuner och region, arbeta för att ge unga som mår dåligt ett brett stöd genom satsning på elevhälsan och snabbare väg till behandling inom BUP. Lyckas vi inte ge barnen en bra start i livet, ungdomarna en meningsfull sysselsättning och unga vuxna framtidstro så blir allt annat vi gör ganska meningslöst. Därför ska ingen ung behöva vänta en dag för länge för att få stöd och hjälp i så väl skolan som i sjukvården.

Janette Olsson (S) Stenungsund

Ludwig Andréasson (S) Tjörn

LÄS MER:Medborgerlig Samling är absolut inte ett enfrågeparti

LÄS MER:Husläkaren ska ha max 1100 listade patienter och få inläggningsrätt för sina patienter

ANNONS