Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Putins säkerhetsordning – Nej tack!

Demonisering leder inte till fred skriver ni. Nej det tror inte heller jag, Fred byggs av fria stater vars befolkning själva får välja sin framtid. Det skriver Anders G Högmark, Fd riksdagsledamot, fd ledamot av Europarådet, i en replik.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändaren ”Demonisering leder inte till fred” (30/3): Bästa Erni och Ola, ja det är nog så att våra världsåskådningar skiljer sig åt dramatiskt åt. Inget orimligt i detta. Helt naturligt att också fritt uttrycka sin mening.

I Sverige har vi ju denna omistliga rätt. I diktator Putins Ryssland är inte denna rätt given det ryska folket som under generationer lidit av överhetens förtryck. Först Tsarvälde med den ryska adeln, bojarerna. Sedan kommunistpartiet med dess systematiska terror mot oliktänkande. Och nu 2022 en supernationalistisk förtryckare som startar ett brutalt anfallskrig mot Ukrainas frihetsälskande folk.

Jag tänker inte bemöta alla de invändningar ni redovisar i svaret på min insändare. Jag nöjer mig med ett par punkter.

President Putin har beskrivit det gamla kommunistiska Sovjetunionens fall och upplösning under 1990 talet som en geopolitisk tragedi. För vem kan man verkligen fråga sig?

Delar ni denna uppfattning? Fråga då folken i Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Bulgarien vad de tycker om att ha kunnat få bli självständiga stater med rätt att få välja sin framtid och säkerhetspolitik. Varför tror ni och övriga som läser denna insändare att de jublade över sin nyvunna bräckliga frihet efter årtionden av kommunistisk terror och vanstyre och sökte medlemskap i Nato. Självklart inte för att på något sätt hota Ryssland utan för att välja och värna sin egen framtida frihet!

Denna europeiska säkerhetsordningen vill nu Ryssland ersätta med en där Ryssland skall diktera grannländernas val av säkerhetspolitik så att dessa länders fria val inte stör eller kränker Ryssland .Ni talarju om att den ryska säkerheten ofta kränks. Av vem får man fråga? Av de länder som kastat av sig sovjetimperiets ofrihetsok eller…

Uppriktigt sagt tror jag inte att fortsatt debatt oss emellan tillför något nytt för tidningens värderade läsare. Jag är tämligen övertygad om att den absoluta majoriteten delar den bild av det ryska anfallskriget som jag redovisat.

Demonisering leder inte till fred skriver ni. Nej det tror inte heller jag, Fred byggs av fria stater vars befolkning själva får välja sin framtid. Det är inte det förtryckta ryska folket som har känt sig hotat och startat detta brutala krig år 2022. Ansvaret ligger helt på diktator Putin och den närmaste kretsen runt honom som lämnat all anständighet på ljusår efter sig!

Anders G Högmark

Fd riksdagsledamot, fd ledamot av Europarådet

LÄS MER: Demonisering leder inte till fred