Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skyddsombuden gör dagligen skillnad på arbetsplatserna, och vi behöver ännu fler, skriver Petra Eklund, ordförande i LO-facken i Stenungsund-Tjörn. Arkivbild Bild: Stefan Bennhage
Skyddsombuden gör dagligen skillnad på arbetsplatserna, och vi behöver ännu fler, skriver Petra Eklund, ordförande i LO-facken i Stenungsund-Tjörn. Arkivbild Bild: Stefan Bennhage

Rör inte skyddsombuden!

Skyddsombuden gör dagligen skillnad på arbetsplatserna, och vi behöver ännu fler, skriver Petra Eklund, ordförande i LO-facken i Stenungsund-Tjörn.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Under förra året anmäldes 39 000 arbetsplatsolyckor i Sverige. 48 personer omkom i sitt arbete. Till det ska läggas dödsolyckor till och från arbetet och dödsfall på grund av arbetsrelaterade sjukdomar och psykisk ohälsa som slutar i självmord. Många av dessa hade kunnat undvikas med ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Högerpartierna i regeringen har länge krävt att skyddsombuden ska skiljas från facket. Det är inte lösningen. Arbetsmiljöarbetet behöver växlas upp och det görs bäst i samverkan mellan chef och skyddsombud på arbetsplatsen. Skyddsombudens uppgift är att se till att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagen så att du inte blir skadad eller sjuk. Ansvaret för åtgärd ligger alltid på arbetsgivaren.

Det är faktiskt du och dina arbetskamrater som vet bäst hur arbetsmiljön på ditt jobb ser ut. En inspektör från arbetsmiljöverket kan aldrig veta bättre.

Det är därför vi har fackliga skyddsombud. Antingen lokalt på arbetsplatsen eller regionalt för små arbetsplatser som saknar eget ombud.

Skyddsombuden gör dagligen skillnad på arbetsplatserna, och vi behöver ännu fler. De behöver backas upp av oss andra och ha tillgång till den fackliga verktygslådan för att vara framgångsrika.

De fackliga skyddsombuden ska våga ifrågasätta arbetsgivarens beslut utan att riskera jobbet, repressalier eller hindras i uppdraget. För de ska kunna våga stoppa arbetet om det krävs för att garantera liv och säkerhet. Därför säger vi - Rör inte våra skyddsombud!

Petra Eklund, ordförande i LO-facken i Stenungsund-Tjörn

LÄS OCKSÅ: Inom Orust kommun finns starka sympatier för Ukrainas rätt till sitt eget land

LÄS OCKSÅ: Skyllde på förkylning efter vinglig färd – döms till fängelse