Regionens jakt på kor fortsätter

Ny forskning visar att kornas påverkan på klimatet har överdrivits, menar insändarskribenten.

ANNONS

Västra Götalandsregionen (VGR) fortsätter att lägga sig i vad skolelever och patienter i kommunerna äter för mat. Man påstår att maten vi äter innebär ett utsläpp. Det är ett märkligt synsätt eftersom maten på tallriken bevisligen inte är något annat än en kolförening.

VGR driver tillsammans med länsstyrelsen projektet ”Klimat 2030. Västra Götaland ställer om.”

”Takten i klimatarbetet behöver öka om klimatmålen ska nås”, skriver VGR.

För att nå målen försöker man påverka kommunerna i arbetet med upphandling av mat. VGR har antagit en koldioxidbudget som visar hur mycket utsläppen måste minska årligen. Man har bland annat räknat ut hur mycket utsläpp av koldioxid en portion mat får orsaka.

ANNONS

Kommuner uppmanas att räkna varje hekto koldioxid, och ska helst hålla sig till nio hekto, eller 0,9 kilo koldioxidekvivalenter per portion. Med VGR’s sätt att räkna finns därmed inget utrymme för kött, eller animaliska proteiner.

Problemet är att allt bygger på en felräkning. Ny forskning visar att kornas påverkan på klimatet har överdrivits. (Per Frankelius m fl) Man har inte räknat med den kolinlagring som sker inom jordbruket. Man fokuserar enbart på utsläpp.

Räknar man med kolinlagringen så är inte jordbruket något problem för klimatet, eftersom man lagrar mer kol än man släpper ut. När vi frågar regionen om detta får vi svaret att kolinlagringen räknas globalt.

Korna släpper ifrån sig metan. Men även IPCC medger att metanets inverkan på klimatet har överdrivits. Metan har en omloppstid i atmosfären på bara åtta till tio år. Metanets påverkan är därför kortvarig.

Man måste också skilja på det långa och det korta kretsloppet. Kor äter gräs som lagrat kol ur atmosfären. Fossila bränslen tillhör det långa kretsloppet. Kol som varit lagrat länge frigörs vid förbränning av fossila bränslen. Det innebär ett tillskott. Kor innebär inget tillskott.

Regionen har inte tagit till sig den senaste forskningen när det gäller kornas påverkan på klimatet, man blandar den korta kolcykeln med den långa.

Man fattar alltså beslut på felaktiga grunder.

VGR’s klimatbudget saknar verklighetsförankring.

Barn som växer och utvecklas behöver näringsrik mat. Det finns en klar risk att barnen tar skada av att äta enbart vegetarisk mat.

T.ex. potatis och purjolökssoppa är bara kolhydrater, det finns inget protein i soppan.

Måltiderna i sig har ingen klimatpåverkan. Det är bundet kol på tallriken.

VGR liksom skolmatsakademin borde ta till sig fakta istället för att okritiskt importera klimatbudgetar från en engelsk lobbyorganisation som enbart bygger på utsläpp. (Tyndall Centre i Manchester)

De länder som släpper ut mest koldioxid, som Kina och Indien, kommer dessutom (enligt egen utsago under klimatkonferensen i Glasgow) att öka sina koldioxidutsläpp med stora tal. Sveriges andel av världens totala klimatutsläpp är bara cirka en promille. Så länge som det endast är små länder som t.ex. Sverige som anstränger sig så har det mycket liten effekt på klimatet.

Eftersom man har överdrivit svenska kors påverkan på klimatet, kommer det inte att ha någon effekt att minska konsumtionen av kött och mjölkprodukter. VGR’s kampanj kommer därför inte att ha någon praktisk betydelse. Att lura skolbarnen att sluta äta kött är en meningslös handling. Den får dock garanterat negativa konsekvenser för Sveriges jordbruk, och än värre för de skolelever som inte får i sig nödvändiga animaliska proteiner.

Man får hoppas att kommunerna är klokare än VGR, som fortfarande tror att våra kor är klimatbovar.

Börje Berntsson

ANNONS