Insändaren tyder det är hög tid att tänka på klimatet och vill se en framtid utan bland annat extremväder och skogsbränder.
Insändaren tyder det är hög tid att tänka på klimatet och vill se en framtid utan bland annat extremväder och skogsbränder. Bild: mostphotos

Ronaldo verkar vara en mera självklar nyhet än klimatfrågan

Nu är det hög tid att ställa om för att värna om mänsklighetens framtid. Det betonar Klimatgruppen på Tjörn.

ANNONS
|

Vi kan inte fortsätta som vanligt.

Forskaren Johan Rockström gav i TV4:s Klimatgala (26/8) ett ovanligt rakt och allvarligt budskap: ”Allt liv på jorden är i fara, det handlar om mänsklighetens framtid. Vi är nu på det avgörande årtiondet”. Sällan om någonsin har man hört en forskare vända sig till politiker och beslutsfattare på ett så rakt sätt.

Ungefär samma tid skulle fotbollsstjärnan Ronaldo byta klubb. Nyheten tog sig direkt genom media-bruset. Rockströms uttalande fick inte samma uppmärksamhet i nyhetssändningarna men uppföljning av klimatläget har ökat. Vad är det som gör att Ronaldo verkar vara en mera självklar nyhet än klimatfrågan?

ANNONS

Det är enklast att leva ”som vanligt”. Det vi är vana vid känns tryggt. Att förändra tar mera kraft, särskilt om man helst inte vill förändra.

”Som vanligt” kan vara olika. Det har dock länge varit vanligt, närmast självklart att sträva efter mesta möjliga tillväxt, ekonomisk vinst. Det går inte hur länge som helst inom jordklotet vi har att leva på. Fortsätter man så blir det – för att låna fotbollsspråket – självmål, och det brukar betyda katastrof. Resurserna är begränsade.

Nyheterna om extremväder, skogsbränder mm kan göra att man till slut inte orkar se och höra. Att forskningen tydligt visar på samband mellan dessa och människans påverkan på naturen kan vara nedslående. Men det är viktigt att fortsätta lyssna. Det finns en fortsättning: hopp. Det är bråttom, akut, men fortfarande möjligt att ställa om.

Men vad ska vi göra då?

· Inte ge upp. Alla ska ta sitt ansvar för naturen och klimatet i varje litet och större beslut man gör. Det måste bli vanligt, självklart. Helheten är inte hållbar så länge delarna inte håller ihop.

· Föra samtal om vad klimatkrisen innebär för oss och livet framöver. Det behövs kunskap, olika kompetenser och erfarenheter som möts, kreativitet. Det är inte lätt men det går. Att ställa om.

· Samarbeta. Människan har hittills överlevt genom sin förmåga till samarbete.

Klimatgruppen på Tjörn

ANNONS