Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S är totalt i otakt med den ekonomiska verkligheten

”Skulle Olsson och Aleberg få sin vilja igenom skulle regionen kastas tillbaka till den situation som rådde i landet vid denna tid”, skriver Stefan Svensson.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på ”Ansvarstagande är inte Moderatledningens paradgren”.

Det mest intressanta i den replik av socialdemokraterna Janette Olsson och Jim Aleberg är det som inte nämns. De låtsas inte om kommunallagens balanskrav. Inte heller berör de med ett enda ord den pensionsskuld som Västra Götalandsregionen har. Lika tyst är det om de demografiska förändringar som konkret innebär att efterfrågan på sjukvård kommer öka snabbare än skatteunderlagets tillväxt. Skälet till tystnaden är enkel. Uppmärksammas ovanstående blir det omöjligt att försvara en socialdemokratisk budget där utgifterna överstiger intäkterna.

Kommunallagens balanskrav är inte förhandlingsbart. Intäkterna ska vara högre än kostnaderna. Likaså är pensionsskulden, som är en sammanräkning av den upparbetade tjänstepension de anställda erhåller när de lämnat yrkeslivet, en realitet.

Hade Olsson och Aleberg bemödat sig att läsa Västra Götalandsregionens årsredovisning för 2021 hade de sett att det inte finns något eget kapital att ösa ur. Det egna kapitalet uppgår till 13,3 miljarder. Men räknas hela pensionsskulden in, inklusive regionens ansvarsförbindelse, är det egna kapitalet i stället negativt och uppgår till drygt minus 9 miljarder. Och även om det egna kapitalet förbättrats under senare år, tack vare det som Olsson och Aleberg kallar för ”fantasibudgetar”, behöver regionens soliditet stärkas ytterligare. Detta är reella fakta som en ansvarsfull regionledning måste förhålla sig till.

När balanskravet infördes år 2000 uppvisade 90% av landets regioner negativa resultat. Skulle Olsson och Aleberg få sin vilja igenom skulle regionen kastas tillbaka till den situation som rådde i landet vid denna tid. Sjukvårdens utmaningar är nog Kristdemokraterna och Socialdemokraterna hyfsat överens om. Men i synen på ekonomin är Olsson och Aleberg i total otakt med verkligheten. Därför lämpar sig Socialdemokraterna bäst för en oppositionsroll även efter valet i september. En vård av hög kvalitet över tid kommer även framöver att kräva stabila finanser!

Stefan Svensson

Regionrådskandidat (KD)