Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sagan får mig att tänka på Centerpartiets fiskeripolitik

Man borde kunna ställa krav på kunskap innan man som politiker häver ur sig uppfattningar som är baserade på annat än fakta. Det menar insändaren om ”sagan om den sista torsken Torsten”.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på replik insändaren ”Sagan om den sista torsken Torsten”, Frank Holvik (C) 20/10)

Frank Holvik (C) har skrivit en insändare i sagoform om torsken Torsten. Insändarens inledning får mig osökt att tänka på Centerpartiets fiskeripolitik: ”…flöt liksom bara omkring utan egen riktning och mål”. I Holviks insändare växer torsken Torsten snabbt, i verkligheten hade Torsten som liten blivit uppäten antingen av en skarv eller en säl; alternativt drabbats av sälmask som säkerställt ett liv i lidande. Politikens oförmåga att säkerställa en fungerande förvaltning av skarv och säl är en katastrof och detsamma gäller havsmiljöpolitiken.

LÄS MER: Sagan om den sista torsken Torsten

Holvik skriver att vi ”fortfarande tömmer vårt hav med alla tillåtna medel”. Ett implicit skuldbeläggande av yrkesfisket, som är sönderreglerat och kontrollerat av politiken. Härpå visar sig okunskapen när han skriver om en snörpvad, flera kilometer lång, som kan svälja hela Stockholms slott i ett kast och ta upp 100 ton fisk. Torskkvoten i Skagerrak för 2021 är om 265 ton och fram tills idag (2021-10-25) har svenskt fiske under 2021 fiskat 182 ton. Något fritt fiske finns inte, fartyg fiskar sina andelar under sträng kontroll. En sådan vad fiskar man sill/skarpsill med. Var finns den fiskare som fiskar 100 ton torsk i ett kast? Möjligen i fablernas värld.

Holviks lösning på den problematiska situationen är att lyssna mer på forskningen och inte tömma havet. Det finns garanterat ingen yrkesfiskare som vill tömma havet, yrkesfiskare är idag miljömedvetna och verkar för ett långsiktigt hållbart fiske. SFPO, Sveriges största organisation för yrkesfiskare, förespråkar alltid ett långsiktigt hållbart fiske och att fångstmöjligheterna ska fastställas utifrån bästa tillgängliga data.

Insändaren från Frank Holvik (C) är skriven som en saga och visar på en så stor okunskap att han inte borde ha skrivit den. Yrkesfiskarna är experter på det de sysslar med och politiken borde lyssna mer på yrkesfisket. För övrigt har fisket och forskningen en bra fungerande dialog.

Man borde kunna ställa krav på kunskap innan man som politiker häver ur sig uppfattningar som är baserade på annat än fakta. Kanske Holvik har en framtid framför sig som sagoboksförfattare?

Peter Ronelöv Olsson

Ordförande, Sveriges Fiskares PO (SFPO)