Efter att Ryssland invaderat Ukraina är det en stor oro bland befolkningen, folk köper vapen och hamstrar förnödenheter och lämnar staden för att förenas med sina familjer.
Efter att Ryssland invaderat Ukraina är det en stor oro bland befolkningen, folk köper vapen och hamstrar förnödenheter och lämnar staden för att förenas med sina familjer. Bild: Stefan Berg

Sanktioner har konsekvenser

Fredsrörelsen på Orust fördömer Rysslands invasion av Ukraina - läs separat artikel i länken här nedan. Men samtidigt är de kritiska mot västvärldens rapportering mot Ryssland. Det skriver Ola och Erni Friholt, som länge varit engagerade i Fredsrörelsen, i ett debattinlägg:

ANNONS

LÄS MER:Fredsrörelsen på Orust om Ukrainainvasionen: ”Allt är så primärt att man kan gråta blod”

I en artikel för någon vecka sedan ville vi berätta för våra bröder och systrar i lokalbefolkningen i Stenungsund och Uddevalla med omnejder som Orust och Tjörn om det dittills inte diskuterade kritiska läge som kan drabba alla kommuner i Sverige. Tyvärr fick artikeln inte plats. Nu har emellertid riksmedia insett faran. Kanske bör vi även lokalt veta.

Det gäller de hotande sanktioner mot Ryssland, vilka USA har tagit initiativ till. Än så länge väljer EUs statsledare att hålla med USA. Det går av bara farten. Vapenskrammel i militär och civil form är ju den enda tanke som hittills kläckts av väst. Det är ju otänkbart att lyssna på de hot Ryssland i nära tjugo år upplevt med Natos styrkor tätt vid gränserna.

ANNONS

Nu har Ryssland tröttnat på västliga principresonemang, som styrs av vetskapen om total militär överlägsenhet. (2020 rustade USA för 778 miljarder dollar och Ryssland för 61,7 miljarder dollar, hela Nato för 1.100 mljarder… Sen dess har USA ökat och Ryssland minskat)

I dagar har Europa lyssnat när USAs president förutspått ryska anfall (Rysslands invasion av Ukraina skedde natten till torsdagen). Vapenindustrierna växer och tjänar pengar. De östliga regionerna i Ukraina anfölls av sin egen regering 30 juni 2014. De två Minskavtalen om fred i östregionerna har saboterats av Ukraina, trots att det skärpta Minsk II antagits av FNs säkerhetsråd 2015 som resolution. Efter ett 7-årigt dödläge väntar ny offensiv. Därför överväger Ryssland att erkänna de två s k utbrytarrepublikerna som egna stater. Dessa kan då med stöd av FN-stadgan be om rysk hjälp mot invasion.

LÄS MER:Fredsrörelsen på Orust om Ukrainainvasionen: ”Allt är så primärt att man kan gråta blod”

LÄS MER:Fredsrörelsen på Orust borde byta namn

Då kan de västliga sanktionerna startas. De drabbar inte USA, som ändå inte har något ekonomiskt samröre med Ryssland. Men EU-staterna har begränsad men ändå omfattande industrietablering och import- och exportrelationer med Ryssland. Ännu gällande äldre sanktioner hindrar svensk export av t ex mjölkprodukter till Ryssland. Och vårt smörpris närmar sig och i vissa fall överskrider 50 kr per halvkilo.

Små och stora företag påverkas av ökade sanktioner. Sverige och flera andra EU-länder köper bland annat olja och gas av Ryssland. När dessa nyckelvaror uteblir kommer den dyrare naturgas USA vill sälja och frakta hit inte alls att räcka, och priserna stiger långt över statens förmåga att kompensera. Transporter, uppvärmning och industriprocesser blir dyrare. Många verksamheter kommer att avstanna, och svensk levnadsstandard blir en skugga av tidigare.

Hur kan kommunerna i Stenungsund, Uddevalla, Orust och Tjörn förbereda sig för den kommande möjliga utvecklingen?

Erni och Ola Friholt

ANNONS