Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Seglivade missuppfattningar

Påståendet att köttdjur skulle utarma marken är direkt felaktigt, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på: Lars Vidarssons insändare “Välbalanserad kost är det mest sunda för människokroppen” publicerad 5 juli.

Insändaren innehåller en rad referenser till numera gamla men seglivade missuppfattningar inom mat och klimatdebatten.

Hans rubrik “Välbalanserad kost är det mest sunda för människokroppen” stämmer naturligtvis, men endast om den innehåller både animalier och vegetabilier.

Exempelvis så är hans påstående att köttdjur skulle utarma marken direkt felaktigt. Vallodling och betande djur är en fotosyntesfabrik, en förutsättning för biologisk mångfald och har en självklar roll för hållbara växtföljder.

Vegetariska monokulturer däremot, med plöjd obevuxen jord mellan odlingssäsongerna, utarmar odlingsjorden över hela världen med till exempel jorderosion och koldioxidavdunstning som följd.

För den intresserade så pågår ny initierad forskning inom t.ex SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), se “Krönika: Räkna rätt för en hållbar livsmedelsproduktion”

Börje Berntsson