Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Får vi vandra längs den här stranden nästa sommar"? Den frågan ställer sig insändaren om den på Norums Holme och övriga stränder. Bild: Lars Kastö

Sista sommaren vid favoritstranden?

Naturskyddsföreningarna i STO-området är oroliga över vad minskat strandskydd kan få för effekter.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Hoppas att du har njutit av din favoritstrand i sommar. Om riksdagen som planerat drastiskt minskar strandskyddet kan ditt himmelrike på jorden vara privatiserat redan nästa sommar. Du kanske möts av skyltar som privat och tillträde förbjudet, något som vi varit förskonade ifrån i Sverige. Hittills.

Våra nuvarande strandskyddslagar behöver inte luckras upp ytterligare. Tyvärr är det just det som en statlig utredning föreslår och som flera riksdagspartier kräver. Strandskyddet skapades dock just för att inte privata bostäder och andra byggnationer ska stänga oss ute från stränderna. Det är fortfarande alle mans/kvinnas rätt att vistas där!

Det är ingen slump att du kanske inte ser några strandskator springa omkring bland trift och gullvivor på schaktade stränder eller längs betongbryggor. Strandskyddet behövs ju inte bara för oss människor, utan även för att skydda djur och växter. Stränderna är viktiga livsmiljöer för många arter, både ovanför och under vattenytan. De grunda havsvikarna är havets barnkammare där fiskynglen föds och växer upp. Även sjöar, åar och bäckar är viktiga miljöer som också hotas.

Klimatet blir varmare, blåsigare och fuktigare och havet stiger. Samtidigt bygger vi både mer och närmare havet. Men dessa buffertzoner behövs. Bevuxen mark som inte är hårdgjord eller bebyggd kan behålla vatten och dämpa översvämningar, något som tyvärr kommer att bli vanligare i framtiden.

Vi i Naturskyddsföreningen tycker att det är viktigt att det som inte redan är bebyggt och privatiserat ska bevaras och vara tillgängligt för fler än dem som äger marken. Pandemiåret har lärt många att uppskatta den svenska allemansrätten och fler har rört sig ute i naturen. Låt oss också långsiktigt bevara våra underbara stränder!

Passa på att ge dig ut längs några av Bohusläns vackra stränder i höst! Vandra, fiska, bada eller bara njut. Det måste inte vara sommar och solsken, våra bohuslänska klippor och stränder är vackra året om.

Hjälp oss att stå upp för strandskyddet!

Naturskyddsföreningarna i Stenungsund och på Tjörn och Orust