Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ska hela ön få möjligheterna för hela livet under hela året?

Ska hela ön få möjligheterna för hela livet under hela året. Det är frågan och jag vet vad mitt beslut skulle bli! Det tycker insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Möjligheternas ö hela året och för hela livet

Så står det i Tjörn kommuns logga. Och det vill jag gärna kämpa för som nyinflyttad till kommunen sedan cirka ett och ett halvt år sedan. Men jag är lite oroad över de diskussioner som är gällande skol-strukturen, särskilt när det gäller talet om nedläggning av småskolor till fördel för två större skolor.

Jag har en erfarenhet av vad som händer med samhällen där småskolor läggs ner. Jag var tidigare politisk aktiv i min tidigare hemkommun på 80 - 90 talet. Jag var med och beslutade om att vi skulle ha kvar två småskolor med förskolor (ca 10 km avstånd från varandra). Vi byggde en ny gymnastiksal och samtidigt byggde vi ett nytt servicehus, Torsgården, i min hembygd. Vi såg stora vinster med att ha skolorna kvar eftersom det garanterade att bygden skulle leva vidare – och att få barnfamiljer att flytta ut och det gjorde de.

Jag har sedan dess flyttat och därefter bott en tid i Linköpings kommun innan jag kom att bo på Tjörn. Jag har ju hela tiden haft kontakt med mina syskon, som bor kvar i min hembygd. De har berättat om att kommunen har lagt ned de bägge småskolorna. Landsbygden utarmas och den senaste nyheten jag hörde var att kommunen har plomberat och stängt 15 platser på Torsgården som 2018 blev utsett till Sveriges bästa äldreboende!!!

Det är inte vad jag kallar möjligheternas hembygd hela året och för hela livet.

Och jag är rädd för att om man beslutar sig för att lägga ned småskolor här på Tjörn så kommer man tids nog ändra sin logga till ” Möjligheternas ö delar av året och för delar av livet”

Vad jag kan förstå är att väldigt många Tjörnbor känner sig väldigt vilsna i denna fråga på grund av att den har hamnat i långbänk.

Alla väntar på att det ska komma till ett beslut. Det är viktigt för såväl lärare, elever som föräldrar att veta hur framtiden ska se ut.

Ska hela ön få möjligheterna för hela livet under hela året. Det är frågan och jag vet vad mitt beslut skulle bli!

Christer Ekman