Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten anser att det är dags för skolorna att ta sitt ansvar och lyssna på eleverna som vill äta växtbaserat. Arkivbild Bild: Per Anger
Insändarskribenten anser att det är dags för skolorna att ta sitt ansvar och lyssna på eleverna som vill äta växtbaserat. Arkivbild Bild: Per Anger

Skapa en gemensam framtid för allt liv med växtbaserad skolmat

Insändarskribenten anser att det är dags för skolorna att ta sitt ansvar och lyssna på eleverna som vill äta växtbaserat.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Lawrence Jörgensen skriver att elever vill äta växtbaserat både för sin egen framtid och djurens (14/5). Nu är det dags för skolorna att ta sitt ansvar att lyssna på dem och vetenskapen.

FN har utsett 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Årets slogan är “Skapa en gemensam framtid för allt liv”. Då krävs det att vi snabbt växlar över till växtbaserad mat innan det är för sent. Den enormt resurskrävande djurindustrin förstör nämligen i rasande fart de vilda djurens habitat då vild natur, exempelvis Amazonas, skövlas för att bli betesmarker och foderodlingar.

FN skriver på sin hemsida att förlusten av biologisk mångfald allvarligt hotar människors hälsa då det ökar risken för spridning av sjukdomar som överförs från djur till människor. Men god biologisk mångfald möjliggör framtagande av effektiva verktyg för att bekämpa framtidens pandemier, exempelvis de som orsakas av coronavirus.

Situationen för den biologiska mångfalden är ytterst akut. Vi befinner oss i den sjätte massutrotningen. Andelen vilda däggdjur, mätt i biomassa, är globalt bara ynkliga fyra procent. Övriga 96 procent utgörs av lantbruksdjur och människor, enligt WWF. Skolorna i Stenungsund kan hjälpa till med att skapa en gemensam framtid för allt liv genom att servera växtbaserad skolmat som standard.

Jonas Norberg

LÄS OCKSÅ: Elever vill äta växtbaserat både för sin egen framtid och djurens