Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Annika Sahlin
Bild: Annika Sahlin

Skattepengar ska hanteras med respekt

Det finns för många instanser och myndigheter som riskerar att processer blir byråkratiska härdsmältor, menar insändaren.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

En byråkratisk härdsmälta sker utan stora explosioner, illaluktande rök eller obehagliga ljud. Det är snarare tunna trådar av hinder, regler och särskilda intressen som i tystnad vävs till en ogenomtränglig filt med klara tyngdtäckesambitioner. Alla olika intressen som bevakas av olika mäktiga instanser och myndigheter riskerar att lamslå landet. Cementa-krisen är det mest aktuella fallet, men vi har liknande härdsmältor i Stenungsund. Som när mark- och miljööverdomstolen efter åratal av processande upphäver detaljplanen för 300 bostäder, långköraren Handelsplats Spekeröd eller de stängda järnvägsövergångarna och de eviga köerna på väg 160.

Det är inte rimligt att kommuner, företag eller privatpersoner uppmanas använda år och miljoner i ett sisyfosartat evighetsarbete för att tillfredsställa alla olika särintressens krav på utredningar för att sedan ändå falla på målsnöret.

Men det behöver inte vara så här. Det måste inte finnas 495 myndigheter. Moderaterna vill även skrota regler som i onödan försvårar, försenar och fördyrar bostadsbyggande. Vi vill förstärka översiktsplaneringen och begränsa detaljplanekravet och reformera regelverken för strandskydd, riksintressen och bullernivåer.

Skattepengar ska hanteras med respekt, människors ansträngningar uppmuntras och möjligheter tillvaratas!

Maria Renfors (M) oppositionsråd Stenungsund,

Henrik Wenell (M) ordförande Moderaterna Stenungsund