Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolors resultat måste alltid stå i fokus

Friskolorna erbjuder en mångfald som inte annars hade funnits och är ett välkommet komplement till kommunala skolor. Det anser Stefan Svensson (KD), regionsrådskandidat.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändaren ”Vem är emot kompetenta lärare och arbetsro”.

”Vem är emot kompetenta lärare och arbetsro?”, undrar Kerstin Erlandson. Det råder i dag brist på utbildade lärare. I mina debattinlägg i ST-tidningen har jag betonat att detta är en betydligt mer angelägen fråga än att jaga friskolor.

LÄS MER: Vem är emot kompetenta lärare och arbetsro?

Angående arbetsro utmärker sig Sverige negativt i de återkommande Pisaundersökningarna. Som utbildad lärare fick jag höra föreläsare under min lärarutbildning under 90-talet som pläderade för ”kreativt kaos” och som varnade för såväl ”katederundervisning” som stängda klassrumsdörrar då det ansågs begränsa elevernas möjligheter att fritt kunna söka kunskap. Arbetsro sågs snarare som något som hämmade eleverna.

Sedan är det fullt möjligt att hitta såväl kommunala som fristående skolor som inte levererar den kvalitet som krävs. Det exempel Erlandsson tar från Göteborg är också föremål för stängning. Jag vill stänga alla skolor som gravt missköter sitt uppdrag, oavsett driftsform.

Erlandsson må tycka vad hon vill om inspektioner och kontroll men ingen kan med trovärdighet hävda att allt fungerar med automatik bara man inför ett vinstförbud. Likaså är det inte fruktbart att ge sig in i en debatt där Erlandsson, med Aftonbladet som källa, spekulerar i olika ägarförhållanden och som tar läsaren ända till Kina.

Sedan har jag lärt mig att ”siffertrolleri” och ”siffertrixande” tas till i debatter där man inte vill bemöta det sagda utan istället i svepande ordalag har som avsikt att misstänkliggöra den man går i polemik emot. Om Erlandsson observerat ”trixande” borde hon istället angett vad, som enligt henne, är den korrekta siffran för friskolesektorns vinstuttag, om hon har andra siffror. Jag upprepar det jag skrev i en tidigare insändare. I förhållande till de totala kostnaderna för den undervisning som drivs i friskolorna, utgör rörelseresultatet ca 3,5%.

Jag avslutar där jag inledde i min första insändare: Friskolorna är ett välkommet komplement till de kommunala skolorna och de erbjuder en mångfald som inte annars hade funnits. Flertalet fungerar väl. Och även om svensk skola har många problem är ett av dem INTE att 16% av grundskolans elever har valt en fristående skola.

Stefan Svensson (KD)

Regionsrådskandidat