Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håkan Österlund, musikalisk ledare för Stenungsunds musikkår är orolig för återväxten. Han skriver i ett debattinlägg att det beror på politiska beslut och, enligt mig, felaktiga ekonomiska prioriteringar och fördelning av resurser i kulturskolan under många år. Arkivbild Bild: Privat
Håkan Österlund, musikalisk ledare för Stenungsunds musikkår är orolig för återväxten. Han skriver i ett debattinlägg att det beror på politiska beslut och, enligt mig, felaktiga ekonomiska prioriteringar och fördelning av resurser i kulturskolan under många år. Arkivbild Bild: Privat

Snart tystnar musiken...

Håkan Österlund, musikalisk ledare för Stenungsunds musikkår är orolig för återväxten. Han skriver i ett debattinlägg att det beror på politiska beslut och, enligt mig, felaktiga ekonomiska prioriteringar och fördelning av resurser i kulturskolan under många år.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Det är med sorg i hjärtat som jag skriver följande.

Stenungsunds Musikkår har varit verksam och musicerat i nästan 60 år men nu är det nog slut på grund av att återväxten i Stenungsunds kommun, när det gäller blåsinstrumentalister (och likaså stråkinstrumentalister), är obefintlig.

Detta tack vare politiska beslut och, enligt mig, felaktiga ekonomiska prioriteringar och fördelning av resurser i kulturskolan under många år.

För mer än 15 år sedan beslutade politikerna att man skulle utveckla Stenungsunds kommunala musikskola till kulturskola.

Musikskolan var vid den tiden mycket väl fungerande och livaktig med stor musikalisk bredd såsom flera körer, blåsorkester, storband, stråkorkester och mindre ensembler m.m.

Kulturskola blev det men inget tillskott av ekonomiska resurser i form av utökad budget. Dessutom så halverades budgeten, genom politiskt beslut, efter några år! Detta var ju så klart ett dråpslag för instrumentalundervisningen som drabbades mycket hårt.

Kammarorkestern (Stråkorkester för vuxna) som fanns i Stenungsund är nerlagd sedan några år pga att det inte längre finns någon stråkundervisning i kulturskolan. Stenungsund Big Band (Vuxenstorband) finns inte längre och snart finns inte vuxenmusikkåren i Stenungsunds kommun heller pga väldigt lite blåsinstrumentundervisning i kulturskolan.

De flesta kan räkna ut att om man inte har någon instrumentalundervisning för barn och unga, att de får lära sig hantverket, så blir det heller inga som spelar i vuxen ålder.

Det blir alltså tystare och tystare i Stenungsund när det gäller musikalisk verksamhet och det känns väldigt ”fattigt,” tycker jag, i en kommun som har ambitioner att växa i antal innevånare men det är väl så politikerna tycker att det ska vara.

Det hade varit intressant att få reda på vad våra politiska partier har för visioner och tankar kring kultur i allmänhet och kulturskolan innehåll i synnerhet nu inför valet. Hur tänkte ni? Vad vill ni? Hur vill ni att det ska vara?

Håkan Österlund

Musikalisk ledare för Stenungsunds Musikkår

LÄS OCKSÅ: Återskapa kulturskolan i Stenungsund