Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraternas regionbudget är underfinansierad

För att styra en region krävs ansvarstagande, skriver Stefan Svensson (KD), Regionrådskandidat.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Två konfliktlinjer blir tydliga i Janette Olssons (S) och Jim Alebergs (S) insändare ”Vård efter behov i en köfri vårdkedja är vårt löfte” (ST-Tidningen 6/7). Synen på ekonomiskt ansvarstagande och synen på privata utförare.

För att börja med ekonomin så konstaterar finansminister Mikael Damberg (S) i en debattartikel i DN ”Det måste bli ordning på budgetprocessen igen” (7/6) att ”Rysslands olagliga invasion av ett fredligt grannland har ökat den ekonomiska osäkerheten i Sverige och vår omvärld”. Vidare skriver han: ”I det här osäkra ekonomiska läge måste alla aktörer bidra till Sveriges ekonomiska uthållighet.”

Socialdemokraternas agerande i Västra Götalandsregionen går stick i stäv med finansministerns budskap då deras budgetförslag för 2023 och 2024 går minus med tillsammans 712 miljoner kronor. Den ordnade budgetprocess Damberg efterlyser i samma debattartikel har Socialdemokraterna lämnat i Västra Götalandsregionen.

Olsson och Alberg har under innevarande mandatperiod gång efter annan röstat igenom utgiftsökningar tillsammans med V och SD, utan att ta ett helhetsansvar för ekonomin. När den GrönBlå ledningen tar ansvar väljer Socialdemokraterna dessutom att gå rakt in i en lågkonjunktur med en underfinansierad budget. Det är en farlig väg de beträtt och strider mot den grundbult i det finanspolitiska ramverket som tydligt säger att intäkterna ska överstiga utgifterna.

S aversion mot de privata utförarna är också tydlig. Vi kristdemokrater ser däremot vårdvalen inom primärvården som självklara. Inom den specialiserade vården handlar VGR i dag upp fem procent av privata utförare. Det är ett välkommet tillskott i det pågående arbetet med att korta de köer som växte sig allt längre under pandemin. Med Olssons och Alebergs politik skulle en redan sliten personal i regionens egna verksamheter få springa än fortare.

Socialdemokraternas politik fungerar enbart i opposition. För att styra en region krävs ansvarstagande. Det tar vi kristdemokrater i dag och vi kommer att ta det även framöver.

Stefan Svensson (KD)

Regionrådskandidat