Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Signaturen ”S.K.” anser att Stenungsund kommun inte tar vara på utbildad personal i förskolan och tar ett självupplevt exempel i insändaren. Genrebild Bild: Ronny B Nilsson
Signaturen ”S.K.” anser att Stenungsund kommun inte tar vara på utbildad personal i förskolan och tar ett självupplevt exempel i insändaren. Genrebild Bild: Ronny B Nilsson

Stenungsunds kommun småsnålar med utbildad personal i förskolan

Signaturen ”S.K.” anser att Stenungsund kommun inte tar vara på utbildad personal i förskolan. Insändarskribenten har själv erfarenhet och menar att hen skulle gå ned i lön för att få ett vikariat och skriver: Inte på något sätt är jag märkvärdig men jag vet mitt värde som pedagog.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Har nyligen sökt arbete som timvikarie i förskolan i Stenungsunds kommun. Fick gå igenom en gedigen rekryteringsprocess (CV, personligt brev, utdrag ur belastningsregistret, kopior på utbildningsbevis, mejlkonversation samt en intervju om 45 minuter).

Har lång utbildning och yrkeserfarenhet; utbildad förskollärare och bildlärare, totalt ca fyra års pedagogisk högskoleutbildning, har arbetat i Stenungsunds kommun ca 10 år, (som förskollärare, vik. lärare i förskoleklass, bildlärare, resurs i förskoleklass och barn med särskilda behov samt vikarie på fritids). Har också vikarierat i förskolor i Göteborgs kommun under våren 2022.

Därutöver har jag goda referenser.

Så vitt jag vet har förskolorna svårt att få vikarier, och inte sällan anställs vikarier utan pedagogisk utbildning. På grund av min ålder (65+) har kommunen dessutom lägre kostnader för mig som ”senior arbetskraft”.

Mot den här bakgrunden är det svårt att förstå att kommunen avvisade min ansökan. Varför? Jo, jag begärde 190 kr/tim och kommunen erbjöd högst 170 kr/tim* utan möjlighet att förhandla. Jag tackade nej. Senast 2017 arbetade jag som timvikarie i förskola och skola i Stenungsunds kommun, då med en timlön på 179 kr. Fem år senare skulle lönen alltså bli lägre, så galet!

Här gick kommunen plötsligt miste om en arbetsvillig, positiv, erfaren och välutbildad potentiell personal som verkligen känner för och kan det här med barn.

Inte på något sätt är jag märkvärdig men vet mitt värde som pedagog.

*I Göteborgs kommun arbetade jag under våren -22 som vikarie på förskola. Jag hade inget anspråk på lönen men erbjöds 208,40 kr/tim + semesterersättning, plus fria pedagogiska måltider.

Lönen baserades på ålder, utbildning och erfarenhet.

S.K.

LÄS OCKSÅ: Västtrafik höjer biljettpriserna i januari 2023 – politikerns kritik

LÄS OCKSÅ: Publiksuccé för cirkus på barnlördag