Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här såg det ut i Gävle förra året. MP Stenungsund betonar vikten av att kommunens nybildade miljöforum ställts in. ”Eftersom att privatpersoner förväntas lösa sina egna problem vid översvämningar är det viktigt att miljöforumen blir av”, skriver MP. Arkivbild Bild: Magnus Sandberg
Så här såg det ut i Gävle förra året. MP Stenungsund betonar vikten av att kommunens nybildade miljöforum ställts in. ”Eftersom att privatpersoner förväntas lösa sina egna problem vid översvämningar är det viktigt att miljöforumen blir av”, skriver MP. Arkivbild Bild: Magnus Sandberg

Stigande hav väntar inte på Stenungsund

För andra gången i rad ställdes kommunens nybildade miljöforum in. Eftersom att privatpersoner förväntas lösa sina egna problem vid översvämningar är det viktigt att miljöforumen blir av. Det skriver MP Stenungsund.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Har du koll på vad du som privatperson förväntas lösa själv vid framtida översvämningar? Antagligen inte, eftersom forumet där detta skulle tas upp ställdes in. Igen.

För andra gången i rad ställdes kommunens nybildade miljöforum in. Forumet är en plats där du som medborgare ska få diskutera och få information. Denna gång skulle det handla om framtida skyfall, havsnivåhöjning och översvämningar som förvärras av klimatförändringarna. Stenungsund kommer enligt SMHI bli näst mest drabbat i hela Sverige i framtiden vad gäller havsnivåhöjningen. Är du beredd? Inte Stenungsund heller.

I Stenungsunds klimatfärdplan handlar 29 av 56 punkter om översvämningsrelaterade åtgärder vi måste vidta. Men kommunfullmäktige antog precis S och M:s budget som lade 0kr på dessa 29 åtgärder. S och M är inte beredda.

Eftersom att privatpersoner förväntas lösa sina egna problem vid översvämningar är det viktigt att miljöforumen blir av. Kommunen menar att det ställdes in för att invånarna inte är intresserade. Stämmer det?

För att ta reda på det lade vi upp en enkät i fb-gruppen “Grannar i Stenungsund”. På ett dygn hade 24 personer kryssat i att de är intresserade av att vara med på ett miljöforum.

80% av de svarande värderar miljöfrågan som väldigt viktig och 60% är oroliga över just havshöjningar och översvämningar. Kommunen lade upp ett enda inlägg på sin Facebook för att bjuda in till miljöforummet. Precis som inför förra gången då det ställdes in. Ansvariga på kommunen är inte heller beredda.

Stenungsund kommer påverkas av klimatförändringarna, så därför måste alla få en chans att göra sin röst hörd.

Vi är Miljöpartiet i Stenungsund. Vi är beredda att diskutera klimatförändringarna med dig. Välkommen.

Lawrence Jörgensen, medlem, MP Stenungsund

Johan Thunberg, kommunfullmäktigeledamot, MP Stenungsund

LÄS OCKSÅ: Högre straff för snatterier!

LÄS OCKSÅ: Makten framför alla vallöften