Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Knut Kjellman (Mölndals Hembygdsförenings bildarkiv)/Arkivfoto Bild: Jonas Johansson
Foto: Knut Kjellman (Mölndals Hembygdsförenings bildarkiv)/Arkivfoto Bild: Jonas Johansson

Tankar till de som vägrade ge upp för kvinnlig rösträtt

Under 100-årsfirandet att Sverige varit en demokrati i 100 år skänker Janette Olsson från S-kvinnor tankar till rösträttskämparna för kvinnorna.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Sverige har nu varit demokrati i 100 år!

När talmannen öppnade förstakammaren i riksdagen 1922 utbrast han:

”Det är anmärkningsvärt, att nu för första gången en kvinna tagit plats ibland oss. Men du får ursäkta jag fortsätter säga. Mina herrar, välkomna till riksdagen.”

Ja, nog var det anmärkningsvärt – men kanske mest för att beslutet dröjt och förhalats så länge. I 100 år har vi i Sverige alltså haft demokrati. Kvinnor och män kämpade för den kvinnliga rösträtten i 30 år som vårt land var sist i Norden med att införa.

Idag ser vi demokratin, rösträtten, yttrandefriheten och åsiktsfriheten som fullständigt självklar! I alla fall i Sverige. Och värd att försvara och kämpa för. Vi ser samtidigt i vår omvärld hur skör demokratin kan vara och hur oerhört snabbt den går att rasera.

Idag går tankarna till alla rösträttskämparna som så modigt sa att de vägrade ge upp, som demonstrerade, agiterade och krävde kvinnlig rösträtt, fastän motståndet var hårt. Och grattis Sverige – demokratin är nu 100 år!

Janette Olsson S-kvinnor