”Den nationella planen för trygghet och studiero ska genomföras med bland annat ett mobilförbud och tydligare befogenheter för skolans personal att ingripa när situationen kräver det”, skriver insändarskribenterna.
”Den nationella planen för trygghet och studiero ska genomföras med bland annat ett mobilförbud och tydligare befogenheter för skolans personal att ingripa när situationen kräver det”, skriver insändarskribenterna. Bild: Arkivfoto

Tillbaka till en jämlik skola

Hundratusentals barn och ungdomar runtom i Sverige förbereder sig nu för ett nytt läsår. Under kommande läsår kommer en rad viktiga beslut att tas på skolans område för att se till att fler lär sig mer och för en bättre trygghet och studiero i klassrummet, skriver insändarskribenterna.

ANNONS
|

Det finns inget tydligare sensommartecken än att skolan börjar igen. Hundratusentals barn och ungdomar runtom i Sverige förbereder sig nu för ett nytt läsår. Ryggsäckar införskaffas och förväntningarna går höga.

Elever, föräldrar, lärare och all skolpersonal har tagit ett stort ansvar under ett tufft pandemiläsår. Även om närundervisningen är huvudregel under höstterminen så kommer pandemin att märkas i skolan. Än kan vi inte helt pusta ut, trots den framgångsrika vaccinationen. Inga stora samlingar i aulan och inga barn med lite snuva i skolan i år heller!

Skolan har ett stort och viktigt ansvar för att förebygga smittspridning. Alla i skolan måste följa rekommendationerna och stanna hemma och testa sig vid minsta symptom.

ANNONS

Under kommande läsår kommer en rad viktiga beslut att tas på skolans område, för att se till att fler lär sig mer och för en bättre trygghet och studiero i klassrummet.

• Samhället ska styra skolans utveckling – inte marknaden! Skolvalet ska bli rättvist för alla elever med gemensam antagning och rättvisa urvalsregler.

• Ämnesbetyg ska införas i gymnasieskolan, vilket kommer att gynna ett fördjupat lärande och en tydligare kunskapsutveckling.

• Den nationella planen för trygghet och studiero ska genomföras med bland annat ett mobilförbud och tydligare befogenheter för skolans personal att ingripa när situationen kräver det.

• Läraryrkets attraktivitet ska fortsätta öka, exempelvis genom ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare.

• Skolinspektionen ska ges ökade möjligheter att stänga skolor och ett stopp för nya konfessionella friskolor ska införas. Samtidigt ska befintliga skolor med konfessionell inriktning kontrolleras bättre.

Sverige ska åter tillbaka till en jämlik skola med kunskapsresultat i världsklass.

Anna Ekström (S), utbildningsminister

Gunilla Svantorp (S), ordförande utbildningsutskottet

Melisa Nilsson (S), kommunstyrelsen Stenungsund

ANNONS