Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten är upprörd över kommunalrådet Martin Johansens (L) syn på Tjörns skolranking. Arkivbild. Bild: vikariestoa
Insändarskribenten är upprörd över kommunalrådet Martin Johansens (L) syn på Tjörns skolranking. Arkivbild. Bild: vikariestoa

Tjörns högste politiker visar nonchalans

Insändarskribenten menar på att Tjörns högste politiker visar nonchalans när han avfärdar resultatet i skolranking.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

När jag läste kommunalrådet Martin Johansens syn på hur Tjörns kommuns skolors ranking av lärarförbundet avfärdades som en partsinlaga av lärarfacket (27/11), ja då blev jag minst sagt upprörd av den nonchalans som Martin Johansen som högste politiker på Tjörn visar.

LÄS MER: Kommunalrådet avfärdar resultatet i skolrankning

För en tid sedan hade Liberalerna sin kongress angående partiets roll i en framtid i svensk politik. Det är ett skakigt parti som nu ligger med god marginal under de fyra procent som gäller för att fortsatt vara ett riksdagsparti. När journalister frågade närvarande liberaler om hur de skulle klara nästa val så var samtliga intervjuade överens om att svensk skola är är liberalernas fråga i politiken. Inte särskilt förvånande svar då liberalerna allt sedan de kallade sig folkparti alltid sagt sig vara garanten för en hög standard i skolfrågor.

I Sverige finns det fem kommuner som styrs av liberaler, där om någonstans borde ju det synas hur det är med liberal politik i skolfrågor eftersom det är där man reellt kan påverka skolpolitiken. Bästa liberala skolkommun Dorotea hamnar på plats 70, Lund 90, Landskrona 152, Kristianstad 157 och sämst i ”klassen” Tjörn på 231 plats! Av de tio högst rankade skolkommunerna så är sex stycken styrda av socialdemokrater, tre av centerpartiet samt en av moderaterna. När Tjörn styrdes av socialdemokrater återfanns kommunen som bäst på plats tre i Sverige. Om fakta är besvärliga, ja då förstår jag med den bakgrunden att Martin Johansen avfärdar rankingen av Tjörn som en partsinlaga istället för allvarlig kritik. Se lokaltidningens artikel i ämnet ”Tjörn rasar i skolranking-bland de sämsta i Svergie och lärarförbundets ordförande Robert Hallding samt skolchef Lena Erikssons kommentarer till resultatet.

Jag påstår att det spelar roll vem som styr en kommun. Jag påstår tvärtemot kommunalrådet Martin Johansen att det spelar roll hur en kommun hamnar i ranking av Sveriges skolkommuner då de kriterier som mäts är: resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, löner betygsresultat m, m. Tycker man som Martin Johansen, ja då röstar man den budget som han skriver fram, det gjorde alla partier på det senaste kommunfullmäktigemötet, SD, MP, TP, M, C, L förutom S och KD som nu är ensamma i opposition. V kunde inte bestämma sig för om hur man ville rösta och avstod från att ta ställning.

Tycker du som medborgare i Tjörns kommun att det spelar roll, ja då är du med och bestämmer i september nästa år hur du vill att Tjörns kommun ska möta framtiden för våra barn.

Benny Andersson, (S)

Fd oppositionsråd.