Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre områden måste prioriteras för att få bukt med arbetslösheten

Socialdemokraterna Tjörn betonar att det är fokus på tre områen för att få ned arbetslösheten.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

I skrivande stund (måndag 13/12) har Sverige en arbetslöshet på 7,3 procent. Det är en siffra som inte kan accepteras. Det är dock en bättre siffra än den som visades under den mest intensiva coronaperioden, som då visade på en arbetslöshet på 8,3 procent. Tack vare de insatser och krispaket som regeringen presenterat har vi snabbt fått ned arbetslösheten till den nivå som fanns innan coronapandemin.

För att få bukt på arbetslösheten är det framför allt tre områden som måste prioriteras; satsningar på ungdomar, satsning på vuxenutbildning och satsningar på extratjänster. De ungas arbetslöshet är den lägsta på 15 år, mycket tack vare de satsningar som gjorts, såsom 90-dagars garanti för unga utan arbete och utbildningskontrakt för unga som saknar gymnasiekompetens. Det har lett till att över 50 000 fler unga i dag har ett jobb att gå till. Fler unga måste fortsatt komma i arbete eller utbilda sig.

Denna regering har gjort stora satsningar på vuxenutbildningen. Vi tror att i ett strakt samhälle måste man kunna växa och växla genom hela livet och i hela landet. Vi vet att utbildning lönar sig. Vi vet också att arbetsgivare skriker efter utbildad arbetskraft, vilket ställer höga krav på att det sker satsningar för att både utbilda och vidareutbilda människor. Vi bygger därför ut Kunskapslyftet som redan gett över 96 000 nya utbildningsplatser inom vuxenutbildning, yrkeshögskola, folkhögskola och högskola med 14 000 till utbildningsplatser.

Vi måste även se till dem som står allra längst bort från arbetsmarknaden ofta nyanlända och långtidsarbetslösa. För att nå dem satsar vi även nästa år pengar på extratjänster. Det här kan ge kommuner, regioner och privata utförare en extra resurs som kan stötta verksamheten. En extra person som är med och bidrar till vuxennärvaron i skolan eller en extra person som kan hjälp till att ta ut de äldre på promenad. Syftet är alltså att personen i fråga skall bli en extra medarbetare, inte en ersättare.

Socialdemokraterna Tjörn