Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upp till bevis för Sveriges riksdagspartier!

Vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och stärka pensionerna. Så skriver Socialdemokraterna i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Regeringens förslag om garantitillägget kommer att ge 6365 pensionärer i STO mer pengar i plånboken – 2251 pensionärer på Orust, 1293 i Stenungsund och 1821 på Tjörn. Alldeles för många har en för låg pension och tvingas inse att pensionen inte ens räcker för att köpa presenter till barnbarnen. Det här gäller även de som arbetat hårt och gjort rätt för sig hela yrkeslivet.

Så här ska vi inte ha det i Sverige. Sverige kan bättre. Vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och stärka pensionerna. Vårt förslag om ett garantitillägg gör skillnad. Hela 80 % av dem som kommer att få 1000 kronor mer skattefritt varje månad i pensionshöjning om vårt förslag går igenom i riksdagen är kvinnor. Många av dem har jobbat inom vård- och omsorg eller arbete inom butik.

Vårt förslag om ett garantitillägg minskar därmed pensionsgapet mellan män och kvinnor och är en viktig jämställdhetsreform. Störst effekt får reformen för den mest utsatta gruppen pensionärer, ensamstående kvinnor över 80 år. När vi pratar med pensionärer och intresseorganisationer har många missat att det finns starka krafter som just nu mobiliserar mot förslaget. Det finns de som tror att beslutet om tillägget redan är klubbat och klart. Men så är det inte. Tyvärr vill proffstyckare och högerekonomer inte att garantitillägget ska bli verklighet. Kanske inte så konstigt, det är ett gäng som inte direkt gjort sig kända för att ha stenkoll på hur vanligt folk har det.

Riksdagsmajoriteten har ännu inte tagit ställning – och både M och SD har uteblivit med tydliga svar om hur de ställer sig till 1 000 kronor mer till pensionärerna. Därför behöver vi vara många som tar ställning för höjda pensioner. Alla partier säger sig stå upp för höjda pensioner. Men vilka kommer göra det när det verkligen gäller? I vår ska riksdagen rösta om pensionshöjningen. 1000 kronor mer i plånboken för de pensionärer som behöver det som mest står på spel. Nu är det upp till bevis för Sveriges riksdagspartier.

Ardalan Shekarabi (S) Socialförsäkringsminister

Tobias Baudin (S) Partisekreterare

Morgan Andersson (S) Stenungsund

Britt-Marie Andrén Karlsson (S) Orust

Göran Hermansson (S) Tjörn