Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utveckla infraststrukturen på Tjörn

Det är nödvändigt att hitta bra komplement till Tjörnbron och färjan mellan Svanesund och Kolhättan, menar MP.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

I början av februari påbörjades en dialog mellan VGR och kommunalförbunden gällande den regionala transportinfrastrukturplanen. I dialogen mellan region och kommunalförbund finns bland annat med vilka lokala och regionala åtgärder som ska ses som viktigast i det geografiska område som gäller för varje kommunalförbund.

Miljöpartiet på Tjörn tycker att det är nödvändigt att hitta bra komplement till Tjörnbron och färjan mellan Svanesund och Kolhättan. Det har tidigare diskuterats en ny bro från Orust till fastlandet. Ett annat intressant alternativ skulle kunna vara kollektivtrafik över vattnet mellan västra Tjörn och Marstrandsområdet, ett alternativ som skulle korta resvägen betydligt mot Kungälv och Göteborg från Västra Tjörn.

Färjetrafiken, även den existerande, bör dessutom moderniseras, med bättre tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning och genom att Wi-fi finns ombord. Vi tycker också att det är viktigt med en utveckling av en elektrifierad lokaltrafik. Generellt behövs det också en högre ambition för att skapa fler laddstationer i strategiska lägen, inte minst vid de större pendlingsparkeringarna och parkeringsplatserna för färjetrafiken.

För att fler ska kunna resa kollektivt ser vi behov av följande moderniseringar:

Utbyggd busstrafik behövs på nordöstra Tjörn, samt tätare avgångar in mot och från Göteborg, utan att behöva passera Stenungsund. Bussarna behöver också bli bekvämare med större avstånd mellan sätena, med plats för uppfällbart arbetsbord samt att alla bussar förses med el-uttag och wi-fi. Ett antal säten ska vara bakåtvända för barns säkerhet. Vi vill dessutom att fler busshållplatser i strategiska lägen ska ha bra vindskydd, bekväma sittplatser och digital reseinformation. För en bättre och hållbar resependling ska det finnas bra parkering för bilar och cyklar vid dessa hållplatser.

Vi anser också att bussar och tåg på sikt ska ha plats för cyklar.

I dialogen mellan vårt kommunalförbund och Västra Götalandsregionen vill Miljöpartiet på Tjörn att ovanstående synpunkter och förslag tas med.

Miljöpartiet de gröna på Tjörn