Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lotta Nyvall
Bild: Lotta Nyvall

Vår ambition är att ha så få stående som möjligt

Signaturen ”Gst” tycker det är märkligt att resenärer får stå upp på bussarna utan att bli bötfällda. Samtidigt som sittande passagerare får böta om de inte har säkerhetsbälte på sig.
Nu svarar Västtrafik.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändaren "Ska man införa säkerhetsbälten för stående?" (31/8):

Tack för din insändare.

Säkerheten för våra resenärer är en högt prioriterad fråga för Västtrafik och våra partnerföretag. Vi arbetar utifrån de lagställda regler som finns och har även egna rutiner för att upprätthålla en säker kollektivtrafik.

Det finns inget lagstadgat förbud mot stående passagerare under förutsättning att bussarna är godkända för det. Antalet godkända ståplatser bestäms vid registreringsbesiktningen av fordonet och varierar beroende på bussmodell och klass.

Vår ambition är att ha så få stående som möjligt i vår trafik även om det ibland är svårt att undvika, i synnerhet under högtrafik då många reser. Tillsammans med våra partnerföretag arbetar vi kontinuerligt med att anpassa vår trafik efter det resandebehov och förutsättningar som finns i och runt omkring trafiken. För att minska antalet stående ombord sätter vi exempelvis in fler bussar på linjer där många reser och vi sänker farten om det är stående passagerare ombord. På vägar med hög hastighet är det max 70 km/h som gäller.

Vi tar tacksamt emot synpunkter om hur vi kan förbättra trafiken. Om du har fler tankar eller frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice via vår hemsida eller på 0771–41 43 00.

Alice Roman Dadisho, Västtrafik

LÄS OCKSÅ: Ska man införa säkerhetsbälten för stående?

LÄS OCKSÅ: Socialdemokraterna stora vinnarna i valet på Orust