Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi måste ta bort vårdköerna, höja personalens löner och satsa på en attraktiv arbetsmiljö. Så skriver Janette Olsson (S) regionråd i opposition i VGR i ett debattinlägg. Bild: Elisabeth Alvenby
Vi måste ta bort vårdköerna, höja personalens löner och satsa på en attraktiv arbetsmiljö. Så skriver Janette Olsson (S) regionråd i opposition i VGR i ett debattinlägg. Bild: Elisabeth Alvenby

Vårda personalen, så att personalen kan vårda invånarna

Vi måste ta bort vårdköerna, höja personalens löner och satsa på en attraktiv arbetsmiljö. Så skriver Janette Olsson (S) regionråd i opposition i VGR i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Vårdköerna ska bort, sjukvårdspersonalen ska få höjda löner och arbetsmiljön ska förbättras i vården. Dessutom ska biljettpriserna i kollektivtrafiken stoppas från att höjas nästa år. Det finns ett stort jobb att göra och vi socialdemokrater är redo att axla ansvaret. Vi vet – regionen kan bättre!

Idag presenterar Socialdemokraterna budget för 2023. Den viktigaste frågan är att invånarna får den vård de har rätt till. Idag väntar 115 000 personer i vårdkö – samtidigt presenterar Moderatledningen en budget som innebär en besparing på 825 miljoner kronor på hälso- och sjukvården. Att prioritera dyrköpt privatvård med kortsiktiga avtal är inte lösningen efter flera år av mörka rubriker om vårdköer som dubblerats, personalbrist, arbetsmiljöproblem, konstanta överbeläggningar och löner under rikssnittet. Vi håller med fackförbunden att detta är helt orealistiskt.

Vi måste ta bort vårdköerna, höja personalens löner och satsa på en attraktiv arbetsmiljö. Därför satsar vi på ordentliga grundförutsättningar utan sparkrav att bedriva den sjukvård som invånarna har rätt till.

Det är ingen utopi med en god arbetsmiljö, bra scheman och löner som matchar resten av landets. Det är en prioriteringsfråga. Pengar finns, och idag presenterar vi vår budget där vi ser ödmjukt på en framtid av hårt och långsiktigt arbete för att invånarna i Västra Götaland ska få god och jämlik vård – och att personalen får göra sitt jobb i en attraktiv arbetsmiljö.

Huvudpunkter i Socialdemokraternas budgetförslag:

800 mnkr på en köfri vård och förbättrad arbetsmiljö

1 145 mnkr på höjda löner för vårdpersonal

100 mnkr på jämställda löner och en särskild låglönesatsning

75 mnkr på förbättrad förlossningsvård

110 mnkr på att frysa biljettpriserna för kollektivtrafiken under hela 2023

Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Marknadsexperimentet som regionen sysslat med i åtta år ger inte resultat och måste få ett stopp. Alla ska få vård i tid – regionen kan bättre.

Janette Olsson (S) regionråd i opposition i VGR