Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man blir förtvivlad när man läser om årslånga köer på BUP (Barn och ungdomspsykiatrin). Det skriver Göran Hermansson, ordförande S på Tjörn, som tycker att det är för kortsiktigt tänkande runt barn och ungdomar med särskilda behov. Bild: Kent Eng
Man blir förtvivlad när man läser om årslånga köer på BUP (Barn och ungdomspsykiatrin). Det skriver Göran Hermansson, ordförande S på Tjörn, som tycker att det är för kortsiktigt tänkande runt barn och ungdomar med särskilda behov. Bild: Kent Eng

Var inte dumsnåla!

Man blir förtvivlad när man läser om årslånga köer på BUP (Barn och ungdomspsykiatrin). Det skriver Göran Hermansson, ordförande S på Tjörn, som tycker att det är för kortsiktigt tänkande runt barn och ungdomar med särskilda behov.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Den ekonomiska effekten av att stödja ungdomar till att klara skolan och komma ut i arbetslivet när problemen redan uppstått är mångdubbelt större än kostnaden för förebyggande insatser. All forskning visar att satsa resurser på barn och ungdomar med särskilda behov är samhällsekonomisk lönsam, MEN att de stora intäkterna skapas på längre sikt.

När man läser detta så förundras man över det kortsiktiga tänkande man ser i både kommun och region. När man gör besparingar i kommunen är det just stödet för de barn och ungdomar med störst behov som man först sparar in på? Listan kan göras lång på de stöd och insatser som försvunnit de senaste åren.

När det gäller regionen så blir man förtvivlad när man läser om årslånga köer på BUP (Barn och ungdomspsykiatrin). Varje vecka i kö innebär stora konsekvenser både för barnet /ungdomen samt dess anhöriga som kan ha avgörande betydelse för dess chans att få ett framtida fungerande liv.

Både kommun och region har ekonomiska resurser, men i stället för att investera pengarna på åtgärder som skulle ge en stor återbäring på sikt så lägger man pengarna på hög. Vi måste börja tänka mer långsiktigt. Att hjälpa de barn och ungdomar med problem att klara av skolan, få en utbildning samt bli en del av arbetslivet är inte bara en vinst för individen och dess anhöriga utan en lika stor vinst för samhället.

Hur ska vi göra för att få politiken att förstå att stödet för de mest utsatta är det sista man ska spara in på när tiderna blir tuffa. Dessa idiotiska besparingar kommer att orsaka mycket lidande men också bli mycket kostsamt för oss alla i längden.

Så nästa gång det planeras göra besparingar inom detta område, tänk om och gör - rätt för effekten kommer bli det att genereras mångdubbelt mer utgifter än de besparingar som görs. Låt oss arbeta för ett mer inkluderande samhälle där alla ges chansen att växa och utvecklas efter sina egna förutsättningar.

Göran R Hermansson (Ordförande S Tjörn)