Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varför är Tjörns kommun så snål med gatubelysningen?

Tjörns kommun borde kunna visa upp en ljusare sida. Det anser skribenten till insändaren.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Sedan 2002 lever jag i Klövedal. Vintrarna är tunga här i mörkret i Klövedal. Jag gläds åt alla människor som sätter upp belysning till Alla Helgon i sina hus. Det är en glädje, speciellt minns jag det år en stor gran med belysning stod invid vandrahemmet i Långekärr. Ett privat initiativ. Det livad upp mig och säkerligen andra bilister, tvivelsutan också de gamla på äldreboendet.

Varför är Tjörns kommun så snål med gatubelysningen? Det är naturligtvis Trafikverkets fel enligt våra lokala politiker, inte vårt ansvar. Det är det gamla vanliga snacket. Ansvarsflyendet och oförmågan att företräda kommunen mot en statlig myndighet. Det kan rättfärdiga egna brister och inkompetens. Det kan vem som helst förstå, som bevittnat kommunfullmäktigs Webb-utsändningar. Dumheter i realtid.

Jag har vandrat genom det mesta av norra Spanien, jag slås av hur kommunerna där nere, liksom i Venedig, har så fina gatlyktor. Vad får dem att investera i estetiskt tilltalande gatlyktor. Förmodligen i begreppet gammal kultur, snare än vår poststrukturalism, där pengarna läggs på den senast identifierade förtyckta grupp.

Hur är det, i motsats till detta, när man kör över Tjörnbron och möts i trafikmotet av industriliknande belysning. Är det så vi skall visa upp Tjörn, som ett industriområde. Naturligtvis inte.

Trafikanterna skall mötas av en vacker belysning som förgrenar sig över hela Tjörn.

Elen är billig, lamporna energisnåla och estetiskt vackra lyktstolpar kan skrivas av på 80-år. Ingen större kostnad. Skulle investeringen anses för dyr kan ju kommunen ta upp ett obligationslån. Men det är väl inget som en lokalpolitiker vill ta ansvar för. Konstigt, de sitter ju där som förtroendevalda för att ta ansvar.

Magus Claesson