Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem är emot kompetenta lärare och arbetsro?

Jag är inte emot Friskolor. Jag är emot skolor som driver affär med våra skattepengar, och inte garanterar en likvärdig skola för våra barn, anser insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Slutreplik gällande vinstskolorna

Det är ju häpnadsväckande att jag som tillhör ”den grovt tillyxade allmogen” ( Tage Danielsson) begriper bättre än en proffspolitiker.

Stefan Svensson KD påstår med lite siffertrolleri att de vinstdrivande friskolorna i själva verket knappt tjänar några pengar. Jag säger bara ” Römosseskolan” i Göteborg. Den lyckades, trots allt, skicka iväg 13 miljoner av skattepengar till något islamistiskt parti i Somalia. Pengarna räckte även till lyxsemester för rektorn har jag läst.

Internationella Engelska skolan har hemliga ägare. I åtta månader har myndigheterna letat. Man har lyckats lokalisera bl.a. en mexikansk naturgasföretagare och en direktör i Luxemburg, enligt Aftonbladet, men som sagt, inte alla är kartlagde. Vem vet? Kanske finns det en kinesisk ägare också? Ärligt talat Stefan, ska vi ha det på detta vis? Vill du tro, stefan, att de vinstdrivande skolorna är startade pga. ett brinnande pedagogiskt intresse? Jag är skeptisk och mycket svag i min tro där.

De stora skolkoncernerna dominerar marknaden och de drivs rent affärsmässigt. Skulle det inte löna sig hade de inte varit på marknaden. Så enkelt är det Stefan.

För tydlighetens skull. Jag är inte emot Friskolor. Jag är emot skolor som driver affär med våra skattepengar, och inte garanterar en likvärdig skola för våra barn.

LÄS MER: Behovet av fler behöriga lärare är akut

Du skriver om kompetenta lärare och arbetsro. Vem är emot det? Skulle friskolesystemet lösa den frågan? Friskolorna har ju färre legitimerade lärare än kommunala skolor. De är ju nämligen dyrare.

Betygsinflation är ett problem i både kommunala och fria skolor. Det är ju självklart. Alla är ju med och konkurrerar. Det är ju det som är problemet.

Du pratar om kontroll. Med tanke på all den välfärd som är utsåld, äldrevård, hemtjänst, assistans, förskolor, skolor etc, etc så undrar jag hur omfattande kontrollapparat man måste ha. Du får du nog föreslå ett kontrolldepartement med en kontrollminister. Det skulle säkert generera många jobb och få ännu mer skattepengar i rullning.

Karin Erlandsson