Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett ökat samarbete mellan kommunen och civilsamhället kan möjliggöra fler mötesplatser och fler tillfällen för människor att umgås, skriver Nedžad Deumić (KD). Arkivbild Bild: Lisa Thanner
Ett ökat samarbete mellan kommunen och civilsamhället kan möjliggöra fler mötesplatser och fler tillfällen för människor att umgås, skriver Nedžad Deumić (KD). Arkivbild Bild: Lisa Thanner

Vi har alla ett ansvar att bjuda in till gemenskap

Ett ökat samarbete mellan kommunen och civilsamhället kan möjliggöra fler mötesplatser och fler tillfällen för människor att umgås, skriver Nedžad Deumić (KD).

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem. Ensamheten gör sig särskilt påmind under högtider. En halv miljon människor från 16 år och uppåt lider av en ensamhet de själva inte har valt. Även i Stenungsund tvingas vissa fira jul ensamma.

För den enskilde som drabbas av ofrivillig ensamhet följer en rad negativa hälsoeffekter. Den som lever utan familjemedlemmar, nära släkt, vänner eller ett betydelsefullt socialt nätverk, riskerar inte bara att drabbas av depression utan också av försämrat immunförsvar. Den kroniska stressen och nedstämdheten, som blir konsekvensen av ofrivillig ensamhet, leder i sin tur till att våra blodkärl drar ihop sig och vi drabbas lättare av hjärtinfarkt och stroke.

Till skillnad från många andra länder har Sverige låtit bli att ta tag i den ofrivilliga ensamheten och inte betraktat den som ett folkhälsoproblem. Det är dags att ändra på det nu!

I regeringens budget 2023 ingår flera satsningar för att bryta utvecklingen. Vi kommer att lägga 300 miljoner kronor årligen på en gemenskapssatsning. 145 miljoner kronor av dessa är riktade bidrag till regioner och kommuner som ska leda till bland annat ökad gemenskap hos äldre. Bris nationella stödlinje, som spelar en viktig roll för barn och unga som mår dåligt, får en långsiktig finansiering med 20 miljoner kronor årligen.

Regeringen kommer också att satsa på hälsosamtal, civilsamhället, idrottsrörelsen och pensionärsorganisationer samt erbjuda ett fritidskort för att främja barns och ungas aktiviteter.

Genom att kartlägga problematiken och ta fram en nationell strategi mot ofrivillig ensamhet kan vi förebygga och bryta ensamhet i flera samhällsgrupper. En liknande strategi behöver tas fram lokalt i Stenungsund. Ett ökat samarbete mellan kommunen och civilsamhället kan möjliggöra fler mötesplatser och fler tillfällen för människor att umgås. Pelikanens verksamhet för barn och unga, som nyligen firade 30-årsjubileum, är ett bra exempel.

Det är dags att sluta betrakta ofrivillig ensamhet som ett individuellt bekymmer. Det är allas vårt ansvar att göra vad vi kan för våra medmänniskor och bjuda in till gemenskap och värme.

Nedžad Deumić (KD)

Tillträdande kommunalråd

Stenungsund