Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi lovar ingenting…

Löften är inte högsta prioritering för Miljöpartiet inför valet. Fokus ligger istället på att inte lova någonting.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Om ett år är det val. Härmed inleder Miljöpartiet på Tjörn sin valkampanj, och vi lovar nästan ingenting. Ja, du läste rätt! Vi tror nämligen inte på en massa detaljerade vallöften som bakbinder politiken under resten av mandatperioden.

Vi lovar bara att arbeta för det som står i vårt senaste budgetförslag. Vi lovar till exempel att kämpa för att Tjörns kommun ska vara med och bidra till ett fossilfritt samhälle. Kommunen måste ta fram en tydlig handlingsplan med förslag på konkreta styrmedel för hur den årliga utsläppsminskningen ska gå till, och dessutom ta fram en klimatplan som bygger på anpassning inför de förändringar som ofrånkomligt kommer att ske; nederbörd, torka, havsnivåhöjning och brist på livsmedel, inklusive vatten.

Om ni inte tycker att detta är nog, eller inte värt att rösta på, så är det helt ok för oss. Vi fiskar inga röster genom att lova en massa saker till olika väljargrupper eller delar av Tjörn. Vi engagerar oss inte politiskt för något egenvärdes skull. Det spelar ingen roll för oss om vi inte får sitta kvar på våra platser. Vi engagerar oss politiskt för att bidra till en av de absolut viktigaste förändringarna på väldigt länge.

Den omställning vi står inför kräver ett helt nytt sätt att organisera våra samhällen, och delvis ett nytt sätt för oss att leva, oavsett om vi vill det eller inte. Den kräver då att alla samhällsområden drar åt samma håll och samverkar. Då blir detaljerade vallöften i enstaka frågor helt oviktiga, och dessutom omöjliga att göra.

På klimatgalan på SVT för några veckor sedan talade Johan Rockström på ett kraftfullt och tydligt sätt till oss politiker. Och vi håller med. Det är vi, med makt och ansvar för samhällets utveckling, som måste gå i täten för omställningen för att kunna lämna efter oss en planet som är i så gott skick som möjligt.

Vi utmanar därför övriga partier i kommunen att under valrörelsen ge klimatfrågorna det utrymme de förtjänar, och att inte lova saker som kommer att göra det svårare att under kommande mandatperiod nå fram till smarta, hållbara och långsiktiga lösningar.

Omställningen kan inte vänta, den måste ske nu. Därför lämnar vi inför nästa veckas kommunfullmäktige in en motion om att Tjörns kommun nu behöver utlysa klimatnödläge och börja ta tag i klimatfrågorna på allvar.

Miljöpartiet Tjörn