Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi måste få ordning på Sverige igen!

2022 är det riksdagsval igen. Efter det hoppas insändarna att det blir ordning på Sverige igen.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Efter sju år med en regering som monterat ner arbetslinjen till den grad att varannan invandrare inte kan försörja sig själv, som låtit gängkriminella ta över område efter område – och som genom högst medvetna prioriteringar förstört energiförsörjningen, är behovet av reformer stort. Moderaternas budget kan få ordning på Sverige.

Jobben var Socialdemokraternas främsta löfte – men blev deras största misslyckande. Istället för lägst arbetslöshet i EU har Sverige nu fjärde högst. Moderaterna vill öka självförsörjningen och halvera långtidsarbetslösheten på tre år. Vi vill sänka skatten på arbete, sänka kostnader för företag som anställer långtidsarbetslösa, skärpa kraven på att lära sig svenska och göra sig anställningsbar. Vi vill även införa ett bidragstak så att det alltid lönar sig att ta ett jobb.

För att öka tryggheten vill vi införa en terrorlagstiftning mot gängen – med bland annat dubbla straff för gängkriminella och anonyma vittnen så att fler vågar vittna. Till skillnad från regeringen slopar vi straffrabatten för den som fyllt 18 år. Fler poliser genom högre löner och betald polisutbildning, 300 fler åklagare och pengar till nya fängelseplatser så att de som lagförs också kan låsas in.

Den som på allvar vill minska utsläppen måste se till att det finns fossilfri el. Vi satsar på nästa generations kärnkraft och storskalig inhemsk produktion av biobränslen och vätgas. Moderaterna satsar också avsevärt mer än regeringen på att fånga och binda koldioxid med CCS- och bio-CCS, för att minska utsläppen.

De senaste åren har samhällsproblemen fått stå tillbaka när regeringen istället fokuserat på att lösa samarbetsproblem. Moderaterna gör tvärtom. Vårt fokus är på att lösa de stora samhällsproblemen – och vi är redo att samarbeta med alla partier för att lyckas med det. Det är skattebetalarnas förväntningar på oss. Vi är samlingspartiet i svensk politik. Fast beslutna om att få ordning på Sverige.

Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson (M)

Maria Renfors, oppositionsråd Stenungsund (M)