Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Andrée
Bild: Lasse Andrée

Vi vill ha en nära och öppen folkkyrka

Mellan den 6 och 19 september avgör vi medlemmar vilken inriktning Svenska kyrkan ska ta. För oss socialdemokrater är det viktigt att de direkta valen till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet ska bevaras för att säkerställa ett demokratiskt medlemsinflytande, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Kyrkan i Stenungsund är i dag öppen och delaktig i samhället. Här pågår och anordnas ungdomsaktiviteter, musik, samtalsgrupper, öppen förskola jämte den ordinarie verksamheten. Oavsett vilken relation du har till kyrkan menar vi att alla medlemmar ska få delta på lika villkor och ha samma rätt till demokratiskt inflytande. Kyrkan ska finnas till för och vara öppen för alla – detta är en av grunderna i det vi kallar folkkyrkan.

Kyrkan ska kännetecknas av jämlikhet. Vi vill att Svenska kyrkan ska behandla alla lika – oavsett kön, sexuell läggning eller var man kommer ifrån. Kyrkan behöver fortsätta att vara en stark samhällskraft för solidaritet och alla människors lika värde.

Socialdemokratin vill främja kyrkans roll i civilsamhället, den ska möta människor där de finns och med olika aktiviteter möta stenungsundsborna, helt enkelt vara en öppen och solidarisk folkkyrka, där det finns plats för alla.

Socialdemokraterna vill att:

• kyrkans barn- och ungdomsverksamhet ska vara avgiftsfri och göras tillgänglig för alla.

• ungdomar ska ges möjlighet till sommarjobb och praktik.

• kyrkan alltid ska stå upp mot rasism, religionsförtryck och kvinnoprästmotstånd.

• kyrkan ska fortsätta vara en plats där alla kan vigas, oavsett sexuell läggning, och att alla präster ska vilja viga alla.

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation med över fem miljoner medlemmar. Mellan den 6 och 19 september avgör vi medlemmar vilken inriktning Svenska kyrkan ska ta. För oss socialdemokrater är det viktigt att de direkta valen till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet ska bevaras för att säkerställa ett demokratiskt medlemsinflytande.

Gör en liten men viktig insats för demokrati, jämlikhet och jämställdhet: rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet!

Janette Olsson, Socialdemokraterna