Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill se en klimakteriesatsning även i Västra Götalandsregionen

För många kvinnor kan klimakterier innebära att livet ställs på ända. Moderaterna skriver i ett debattinlägg att Kunskapen kring klimakterier behöver stärkas hos arbetsgivare och efterlyser därför en friskvårdssatsning.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Hormonella förändringar i samband med förklimakterie och klimakterie påverkar många kvinnor i åldern 40-60 år, medan det hos andra går obemärkt förbi. Symtomen kan vara både psykiska och fysiska. Lindriga och svåra.

För många kvinnor kan klimakterier innebära att livet ställs på ända. Dålig sömn, värk, vallningar och svettningar kan uppstå, men symptomen kan också vara mer diffusa - men inte desto mindre allvarliga. Att tappa fokus, att bli nedstämd, att självförtroendet dippar, att känna oro eller ångest eller att helt enkelt inte känna igen sig själv längre, får givetvis en stor påverkan på livet.

Detta har man i Partille tagit på allvar genom en unik friskvårdssatsning. Där ska medarbetare och chefer få en större kunskap om klimakteriet och erbjudas stöd och hjälp om de så önskar genom föreläsningar på arbetstid och en personlig klimakterierådgivning.

Satsningen är angelägen. Den är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare, men insatsen är också viktig ur ett samhällsekonomiskt perspektiv – många riskerar nämligen att bli långtidssjukskrivna om de inte får hjälp med att komma tillrätta med sina besvär. Kunskapen kring klimakterier behöver stärkas – för hjälp och behandling finns.

Västra Götalandsregionen är en stor offentlig arbetsgivare med många tusen kvinnliga medarbetare. För att värna våra medarbetare, skona lidande hos den enskilda kvinnan och möjliggöra att hon kan arbeta kvar i vår verksamhet kommer vi moderater att ta initiativ till att genomföra ett pilotprojekt på samma sätt som i Partille, även i Västra Götalandsregionen. Det är en angelägen, viktig och framsynt friskvårdssatsning på kvinnors hälsa i klimakteriet.

Linn Brandström (M)

Ordförande i Personalutskottet

Västra Götalandsregionen

Marith Hesse (M)

Kommunstyrelsens Ordförande

Partille

Angela Fasth (M)

Ersättare i Personalutskottet

Västra Götalandsregionen

LÄS OCKSÅ: Barnmorskor vill förbättra kvinnors sexuella hälsa

LÄS OCKSÅ: Vi måste börja våga prata om det manliga klimakteriet