Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenterna vill ha kvar förskole- och lågstadieskolorna på Tjörn. Myggenäs skola är en av dem. Bild: Hanna Strömbom
Insändarskribenterna vill ha kvar förskole- och lågstadieskolorna på Tjörn. Myggenäs skola är en av dem. Bild: Hanna Strömbom

Vill ha kvar de små barnen i skolorna

Debatten om skolorna på Tjörn går vidare. Socialdemokraterna ger sin syn på saken.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Äntligen ska frågan om skolstrukturen upp till beslut på Tjörns Kommunfullmäktigemöte i november.

Men Liberalerna på Tjörn föreslår att vi ska flytta elever från Förskoleklass - ÅK 9 till två stora skolor på Tjörn: Häggvall , som i så fall skulle få cirka 1200 elever och kanske Bleket som skulle få ungefär 800 elever, eller bygga en helt ny skola någonstans närmare Skärhamn!

Vi Socialdemokrater säger: samla gärna hela mellan och högstadiet i Häggvall och Bleket. För att kunna ge alla dessa elever en god och likvärdig skola vill vi förse båda skolorna med fullskaliga idrottshallar, kulturscen och andra lokaler för kulturskapande samt elevhälsa.

Men de små barnen: Förskoleklass - ÅK 3 vill vi ha kvar i de fem skolorna: Kållekärr, Rönnäng, Skärhamn Myggenäs och Fridas Hage.

De får både trygghet och blir sedda och bekräftade i den lilla skolan nära hemmet.

Hälften av skolorna i hela Sverige har färre elever än 200 och i sådana skolor går 25 procent av Sveriges alla grundskoleelever. I de fem skolorna skulle elevantalet med årets siffror variera mellan 136 i Fridas Hage och 172 i Skärhamn. (prognosen är lätt ökande)

Tjörns vision trycker på kärnvärden som Närhet och småskalighet.

Vi Socialdemokrater vill ha kvar denna vision och värnar alla våra serviceorter och där behövs skolan mitt i byn.

Om lågstadieskolorna kompletteras med fler barngrupper i Förskolan (det blir plats för det, när mellanstadiet flyttar) Kan intressanta rektorsområden med serviceortens lågstadie, fritidshem och förskola bildas.

Vi socialdemokrater är beredda att försvara det extra lilla tillskott som kan behövas i pengar för att ha en god lärartäthet i dessa skolor och det löpande underhållet av skolbyggnaderna.

Maud Hultberg (s) andre vice ordförande i Barn och Utbildningsnämnden

Rosalie Sanyang (s) Ledamot i Kommunstyrelsen