Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiet på Tjörn vill att kommunen utlyser ett klimatnödläge. Men vad är det som ska hända, undrar insändaren, som även tycker att kommunen inte är rädd om den åkermark som finns kvar på ön.Arkivbild Kajsa Lind Bild: lindk
Miljöpartiet på Tjörn vill att kommunen utlyser ett klimatnödläge. Men vad är det som ska hända, undrar insändaren, som även tycker att kommunen inte är rädd om den åkermark som finns kvar på ön.Arkivbild Kajsa Lind Bild: lindk

Vill Miljöpartiet införa klimatdiktatur?

MP överdriver för att skrämma folk till lydnad och talar om livsmedelsbrist. Det anser insändaren om att partiet vill utlysa nödläge för klimatet.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändaren ”Utlys nödläge för klimatet” (28/9):

Miljöpartiet på Tjörn vill att kommunen utlyser ett klimatnödläge. Men man talar inte om vari detta nödläge består. Vad är det som ska hända?

I samma inlägg talar partiet om havsnivåhöjningar, nederbörd, torka och brist på mat. Det sista är ju intressant eftersom det inte längre finns en enda mjölkbonde på Tjörn. Kommunen har inte heller varit särskilt rädd om den åkermark som finns kvar.

Det handlar om klimatförändringar som ”ofrånkomligen kommer att ske”. Källan för detta är en klimatgala i TV. Hade miljöpartisterna själva läst IPCCs rapport hade de vetat att budskapet bygger på klimatmodellernas värsta scenario, som forskarna bakom IPCC inte längre tror är särskilt sannolikt.

Det handlar alltså mer om tro än vetande.

Vilka konkreta förslag för att åtgärda klimatnödläget vill MP att kommunen vidtar? Som vanligt har MP inga konkreta förslag. Man vill bara skrämma upp folk, för att få väljarna att tro att vi befinner oss i ett klimatnödläge, och man använder klimatfrågan för att få alla att göra som partiet vill.

”Vi kräver att alla samhällsområden drar åt samma håll.” Tydligare kan det inte bli. Alla måste inordna sig, och det är MP’s mål som gäller.

”Vi lovar ingenting”. Detaljerade vallöften blir då helt oviktiga, skriver MP. Vi ska alltså lita på ett parti som med sin landsbygdsfientliga politik ställt till enorm skada.

”Vi uppmanar andra partier att ge klimatfrågan det utrymme den förtjänar och inte lova saker som kommer att göra det svårare att under kommande mandatperiod nå fram till smarta, hållbara och långsiktiga lösningar.”

”Omställningen kan inte vänta. Den måste ske nu.”

MP överdriver för att skrämma folk till lydnad och talar om livsmedelsbrist. Eftersom livsmedelsproduktionen på Tjörn minskar hela tiden så borde MP istället fråga sig hur man kan underlätta för jordbruket.

IPCC har inte med fotosyntesen i sitt resonemang, det har forskaren Per Frankelius visat. Jordbruket är klimatneutralt, grödor lagrar lika mycket eller mer koldioxid än vad jordbruket släpper ut.

Genom att öka livsmedelsproduktionen på Tjörn så ökar man kolinlagringen, och kan på så sätt bidra en smula till att minska koldioxidhalten i atmosfären. MP borde alltså ställa om sin politik, och göra den mer jordbruksvänlig.

Det är intressant att MP som bara har stöd av knappt fyra procent av väljarna vill att alla andra partier, inklusive förvaltningen i kommunen, ska lyda MP. Är det demokratiskt? Man frågar sig nästan om MP på Tjörn vill införa klimatdiktatur.

Börje Berntsson

Lantbrukare