1 800 ton sand ska tippas i havet

Ålgräsängarna har minskat kraftigt i Bohuslän. Nu gör länsstyrelsen tillsammans med Göteborgs universitet ett försök att gynna den hotade växtligheten genom att tippa 1 800 ton sand i havet.

ANNONS

Arbetet med att tippa sanden i havsviken vid Lilla Askerön mellan Tjörn och Orust påbörjades i mitten av förra veckan, men fick avbrytas på grund av ovädret som då drog in över Västkusten.

Under måndagen återupptogs arbetet att med hjälp av en pråm och grävmaskin täcka havsbotten med ett tio centimeter tjockt lager sand. Totalt ska 10 000 kvadratmeter havsbotten täckas med sanden, i syfte att göra vattnet mindre grumligt så att ålgräset får mer ljus och lättare att överleva, berättar Beatrice Alenius, marinbiolog på länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Vi gör detta efter ett tidigare mindre försök i viken där vi sedan 2018 testat att lägga ut just sand, eftersom det visat att ålgräset då växer till sig snabbare än på den naturliga lerbotten, förklarar hon.

ANNONS

Läs mer: Unikt projekt för att rädda ålgräsängarna

Läs mer: Strandskyddskoll för att rädda ålgräsängarna

Ålgräset har flera positiva effekter för havsmiljön, då dess jordstammar och rötter binder sedimentet och hindrar erosion och uppgrumling. De tidigare projektet med att täcka havsbottnen vid Lilla Askerön har också visat sig ha positiva effekter på de djur som lever på botten.

Flera försöksområden

Beatrice Alenius ser nu fram emot att följa det fortsatta arbetet vid Lilla Askerön, som pågår månaden ut, innan dykare ska plantera ålgräs på den sandtäckta ytan i sommar.

– Vår förhoppning är sedan att ålgräset ska sprida sig vidare naturligt. Slår projektet väl ut kan det även bli aktuellt att göra liknande insatser på fler platser längs kusten från Kungälv upp mot Stenungsund och Tjörn, säger Beatrice Alenius.

Camilla Moestedt

redaktion@loklatidningensto.se

Ålgräs

Ålgräs är ett sjögräs som kan bilda ängar under ytan på sand- och lerbottnar i grunda och kustnära havsområden. Ålgräsängarna myllrar av liv och är viktiga för den biologiska mångfalden. De är bland annat födosöksområde och barnkammare åt många fiskar och kräftdjur. De lagrar också stora mängder kol och näringsämnen i sedimentet, vilket bidrar till att minska klimatförändringar och övergödning.

Ålgräsängarna hör till de mest artrika och produktiva ekosystemen som finns, men är hotade, bland annat på grund av övergödning, överfiske och exploatering av grunda havsbottnar.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

ANNONS