Nösnäsgymnasiets ledning har beslutat att kalla eleverna mer frekvent till skolan varje vecka efter påsklovet.
Nösnäsgymnasiets ledning har beslutat att kalla eleverna mer frekvent till skolan varje vecka efter påsklovet. Bild: Arkivbild

Eleverna till skolan oftare efter påsk

Det nationella råden om blandad undervisning på gymnasieskolan upphör från och med den första april. Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) under torsdagen. Skolledningen för Nösnäsgymnasiet väljer dock att gå på Smittskydd Västra Götalands rekommendation om förlängd distansundervisning, men med ökad frekvent skolnärvaro för eleverna efter påsklovet.

ANNONS
|

Det meddelade Niclas Brattefors, skolchef på Nösnäsgymnasiet, på fredagsförmiddagen.

– Vi har nu fått verifierat av Smittskydd Västra Götaland att det är dessa fastslagna rekommendationer som gäller fram till den 18 april på grund av fortsatt hög smittspridning i regionen, uppger han.

Skolan öppnar nu samtidigt upp för ökad frekvent undervisning på plats för eleverna efter påsklovet.

– Vi kommer att hålla oss till de regionala rekommendationerna om att undervisa varje elev på plats minst 20 procent av den schemalagda tiden, men då med högst en tredjedel av skolans elever här samtidigt, säger Niclas Brattefors.

– Den plan vi nu beslutat om är att efter lovet kalla in eleverna mer frekvent, men se till att de går omlott så att de inte är på plats samtidigt. Detta för att det finns ett behov av att ha mer undervisning på plats för flera prioriterade grupper, som exempelvis de treor som nu håller på med sitt gymnasiearbete, men också elever som behöver utföra praktiska moment.

ANNONS

Planen är nu därför att elever i årskurs ett och tre ska kallas in för lektioner i skolan måndag-tisdag och elever i årskurs två onsdag-fredag.

Det var under en presskonferens i torsdags utbildningsminister Anna Ekström (S) tillkännagav att Folkhälsomyndighetens nationella rekommendation om delvis fjärr- och distansundervisning i gymnasieskolan tas bort efter påsklovet.

– Vi är fast beslutna att hålla skolan öppen så mycket som möjligt, men när det behövs övergå till fjärr- och distansundervisning, uppgav Anna Ekström då.

Anledningen är bland annat att man trots fortsatt hög smittspridning på flera håll i landet ser att den sociala aspekten av distansundervisningen påverkar många unga, som behöver mer hjälp och stöd på plats för att klara undervisningen och hålla motivationen uppe.

Orust kommun väljer samma väg som Stenungsund för de gymnasieelever som studerar på annan ort, som Uddevalla.

På Orust är Katarina Levenby är sektorchef för lärande.

– Vi rättar oss efter de beslut som respektive skolledning fattat enligt gällande regionala rekommendationer. Sedan får vi se om det blir en ny öppning för ökad skolnärvaro igen efter den 18 april, säger hon.

ANNONS