Höjningen av slamsugningstaxan på Orust har rört upp många känslor. Arkivbild
Höjningen av slamsugningstaxan på Orust har rört upp många känslor. Arkivbild Bild: Dick Gillberg

Kritik mot höjd slamtömningsavgift

En dubblering mot tidigare avgift. Många Orustbor protesterar vilt mot höjningen av slamsugningstaxan. Mellan 80 och 100 samtal har de senaste dagarna kommit in till kommunen med frågor kring avgiften.

ANNONS
|

”Vi har tidigare betalt ca 1500 kr för en 3 kubiks tank per gång. Vi tömmer 4 ggr per år. Nu kostar en tömning ca 3100 kronor!! En höjning med galna 100 %!!!! Att det ens är möjligt”

”Jag tömde tanken i januari till det gamla priset. Så nu har det alltså höjts med 84%”.

Ovan är inlägg på Facebook där ett flertal Orustbor uttrycker sin förvåning och förskräckelse över den höjda taxan för slamsugning. Orust kommun öppnade i februari en kundtjänst för renhållningsfrågor, en dag kom över 100 samtal som alla berörde tömningsavgiften. I snitt den senaste tiden har ett 80-tal frågor per dag berört avgiften.

ANNONS

– Vi får varje dag frågan: Varför är det så dyrt? Det är kommunfullmäktige som beslutar om avgifterna, det är inget vi på kontoret gör, säger Andreas Sjögren, tf chef för affärsdrivande verksamhet.

Andreas Sjögren, tf chef för affärsdrivande verksamhet i Orust kommun.
Andreas Sjögren, tf chef för affärsdrivande verksamhet i Orust kommun. Bild: Erika Olofsson

Renhållning har under vinterhalvåret varit ett hett diskussionsämne, detta i samband med att Remondis tog över hämtningen av hushållssopor. Då försvann även extra tjänsten att lämna återvinningsmaterial som tidigare entreprenören Fraktkedjan erbjöd mot en kostnad. Fraktkedjan är fortsatt entreprenör för slamtömningen i kommunen.

Nu har renhållningsdiskussionen blossat upp igen, men denna gång är det kostnaden för slamtömning som fått Orustborna att reagera. Alla med enskilt avlopp måste göra en aviserad tömning, den är obligatorisk.

– De första fakturorna har kommit ut nu och det får många fastighetsägare att undra varför det plötsligt blivit så dyrt.

För dyrare har det blivit, reaktionerna från fastighetsägarna var snarare att vänta. En tank med upp till en kubik kostade förra året drygt 800 kronor att tömma, i år kostar tömningen 1323 kronor. Tjörnborna får betala likvärdig summa medan Stenungsundsborna får ge en hundralapp mindre. En jämförelse med Lysekils kommun ger vid hand att de betalar en hundralapp mer än Orustborna för samma tjänst. För en tank på upp till fyra kubik är höjningen för Orustborna 500 kronor jämfört med förra året. Här ligger Stenungsunds kommun en hel tusenlapp billigare medan Tjörn ligger på ungefär samma nivå som Orust.

– Taxan har under tidigare avtal varit mycket fördelaktig om man jämför med närliggande kommuner, nu ligger Orust kommuns priser i nivå med våra grannkommuner. Tjörn och Lysekil hade samma kostnad för fem år sedan som Orust har i dag. Orust har legat lågt under många år och det var olyckligt att det blev en så stor höjning på ett bräde, det hade med facit i hand varit bättre med mindre höjning år till år. Det är inte konstigt att fastighetsägarna reagerar.

En budad tömning är en tömning fastighetsägaren beställer själv. Inom fyra dagar från det att tömningen är beställd kommer den utföras. Då tillkommer det en avgift på 919 kronor utöver den taxa som gäller för fastigheten.

– Detta är nytt. Tidigare har kommunen stått för mellanskillnaden. Hela renhållningskollektivet, alla abonnenter, har fått vara med och betala för de budade tömningarna, det har inte varit rättvist. Nu får fastighetsägaren själv betala för den budade tömningen.

Det pågår ett arbete att erbjuda en ny planerad tömningstjänst till ett längre pris än den budade tömningen inom fyra arbetsdagar.

– Vi försöker hitta ett alternativ och för diskussioner med Fraktkedjan.

ANNONS