ennifer Kristensen Larsson och Wilma Kullberg.
ennifer Kristensen Larsson och Wilma Kullberg. Bild: Frida Ekberg

Populärt att börja rida under pandemin

Det är många som vill börja rida just nu. Kölistorna på ridskolorna kan vanligtvis vara långa men under coronapandemin har de på vissa håll blivit ännu längre. Och det gäller både för barn och vuxna.

ANNONS
|

– Det känns som att det kommer in någon och frågar nästan varje dag och vi får många mejl, säger Ellen Liman, som jobbar som administratör på Kongahälla RS.

Att det skulle vara en effekt av coronapandemin kan hon inte svara på, men faktum är att förfrågningarna har ökat det senaste året.

– Det är främst barn men ganska många vuxna också som vill börja rida. Ridning är ju ändå ganska coronavänligt. Vi har små grupper, är mycket utomhus och ridhuset är stort och luftigt.

LÄS MER:Lista: Här är ridskolorna i Kungälv

Till sommaren planeras ridläger, anpassat efter gällande restriktioner.

– Vi har inga övernattningsläger utan det är dagsläger men då är det små och få grupper, säger Ellen Liman.

ANNONS

I Tjuvkil ligger ridskolan Ponnyfokus, som drivs av Caroline Stenlund sedan 2013, och ridskolan har mer att göra nu än någonsin.

– Vi är ju en väldigt liten ridskola jämförelsevis med Kongahälla till exempel, men vi har kunnat ha verksamhet som vanligt under pandemin och har ett fortsatt högt tryck, men jag kan inte säga att det har med corona att göra, säger Caroline Stenlund.

Hon har en egen teori.

– Här bygger de ju väldigt mycket hus och nya områden och det flyttar hit många barnfamiljer. Det bidrar nog mer än corona. Men det är min personliga känsla. Vi har ett stort intresse av att rida hos oss.

Varje vecka rider 70 elever och i varje grupp går det fem barn. Att det är små grupper har gjort det enkelt att anpassa verksamheten under pandemin.

– Vi har kunnat vara igång som vanligt och haft restriktioner i stängda utrymmen som sadelkammare och foderkammare och hur många medhjälpare man får ha med sig. Det är fantastiskt att man kunnat fortsätta bedriva sin verksamhet vilket många sporter inte har kunnat, man ska vara tacksam att man jobbar ute, säger Caroline Stenlund.

Verksamheten riktar sig till barn mellan 4 och 14 år och när barnen blivit för stora för att fortsätta rida hos henne hjälper Caroline Stenlund till att slussa dem vidare.

– Vi har inget officiellt samarbete men rekommenderar andra verksamheter som vi tycker är bra. Vi brukar rekommendera Lundens ridskola i Norrmannebo som till skillnad från oss bara har stora ridhästar, säger hon.

Vissa Kungälvsbor söker sig utanför kommungränsen för att få en plats på ridskola. Stora Höga ridklubb till exempel tar emot många elever från främst Stenungsund och därefter Kungälv och Kode, men också från Göteborg, Lilla Edet, Tjörn, Orust och Ljungskile. Men även där kan det ta lång tid att få plats.

– Man vet ju att det finns ridskolor på alla de orterna men ändå åker de hit till oss. Det är jätteroligt. Men därför är det tråkigt att säga ”tyvärr, det är ett års kö”, säger Maria Hake, som är verksamhetschef på Stora Höga ridklubb.

Även hos dem har intresset för ridning ökat under flera år, men under coronapandemin har man märkt att många vill rida mer.

– Vi haft rätt stor efterfrågan det senaste året på att öka sin ridning. Fler vill rida två dagar i veckan. Många ser detta som sin enda aktivitet. Barnen har inte så mycket att göra, man åker inte bort på samma sätt som innan. Kölistan har inte minskat, snarare ökat något det här året, säger Maria Hake.

Också i vuxengrupperna upplever hon en ökad efterfrågan.

– För vuxna har efterfrågan ökat mer. Man har nog känt att det varit skönt att komma ut och göra något socialt, trots det här året som varit, eller som fortfarande är. Vi är ju utomhus, även om vi har coronaanpassat väldigt mycket.

ANNONS