Andreas Sjögren är enhetschef för hamnar och parkeringar i Orust kommun. Han har försökt få hjälp av polis och Kronofogden att få bort de båtar i hamnen där det olovligen bor människor och även de båtar som övergivits.
Andreas Sjögren är enhetschef för hamnar och parkeringar i Orust kommun. Han har försökt få hjälp av polis och Kronofogden att få bort de båtar i hamnen där det olovligen bor människor och även de båtar som övergivits. Bild: Erika Olofsson

Bofasta i Henåns hamn ett gissel för kommunen

De har legat där i flera år, båtarna i Henåns hamn som fungerar som året runt bostad. Orust kommun har på olika sätt försökt få bort dem, men inte lyckats.

ANNONS

Längs ut i hamnen i Henån ligger de, båtarna som är hemvist åt för kommunens okända individer.

– Det är ett problem vi haft sedan förra våren. Vi har ett gäng båtar som är bebodda året om. Båtarna ligger förtöjda i hamnen i Henån vid kommunens brygga, säger Andreas Sjögren, tillförordnad chef för affärsdrivande verksamhet i Orust kommun

Båtarna ses som en olovlig bosättning och hindrar dessutom kommunen från att kunna nyttja alla båtplatser. Ett antal kontakter har tagits med personerna som bor i båtarna, men det har inte hjälp.

– Vi har länge försökt att få bort båtarna och har givetvis pratat med de personer som bor i båtarna, men det har inte givit någon effekt. Någon har lovat att flytta på sin båt, någon annan har sagt sig vilja hyra en båtplats, men det har ännu inte hänt.

ANNONS

Anslag har satts upp på båtarna med uppmaning att de ska flytts, men ingen ägare har givit sig till känna, än mindre följt uppmaningen. Under vinterhalvåret var båtarna mer eller mindre övergivna, men nu på våren har el dragits fram till båtarna och de har börjat nyttjas igen.

En av de övergivna båtarna i Henåns hamn, en båt i dåligt skick som nyligen sjönk till botten.
En av de övergivna båtarna i Henåns hamn, en båt i dåligt skick som nyligen sjönk till botten. Bild: Arkivbild

Enligt Andreas Sjögren handlar det inte om familjer med barn som bosatt sig i en båt utan individer som misstänks ha missbrukarproblem.

– Det har kommit tips till oss att de som bor där handlar med narkotika, det har vi rapporterat till polisen. Vi har en oro för att de som bor där olovligen ska locka till sig ungdomar som befinner sig i riskzonen. Polisen har haft spaning på båtarna vid flertalet tillfällen men har inte kunnat bevisa något.

Området där båtarna ligger var tidigare gästhamn men är nu fasta båtplatser. Platserna hyrs ut och nu är båtarna i vägen då hyrestagarna inte kan nyttja sina båtplatser.

– De som hyr båtplatserna mitt emot och intill dessa båtar har uttryckt oro. De känner sig osäkra och rädda för att vistas i hamnen, den oron ha vi förståelse för. Vi har gjort allt vi kan för att få bort dem. Det är ett stort problem med båtar som lämnas i hamnen och båtar som blir olovlig bosättning inte bara på Orust utan i hela landet.

Orust kommun har vänt sig till Kronofogden för att få hjälp att få bort båtarna genom handräckning.

– Vår förhoppning var att Kronofogden kunde hjälpa oss att avlägsna båtarna omedelbart genom handräckning.

Någon hjälp från Kronofogden med handräckning blev det dock inte. Kronofogdemyndigheten beslutade nyligen att avslå kommunens begäran om interimistisk beslut med motiveringen att ett sådant beslut endast får fattas om saken är mycket brådskande och om den sökande har lämnat in en stark bevisning. Det har Orust kommun inte gjort, enligt Kronofogden.

Att få reda på vilka som bor i båtarna eller äger båtarna som ligger vid gästhamnen, har dock visat sig vara svårt. Registret över fritidsbåtar som tidigare fanns hos Transportstyrelsen är sedan länge borttaget.

De övergivna båtarna i Henåns hamn är ett stort problem menar Andreas Sjögren, enhetschef för hamnar och parkeringar i Orust kommun.
De övergivna båtarna i Henåns hamn är ett stort problem menar Andreas Sjögren, enhetschef för hamnar och parkeringar i Orust kommun. Bild: Erika Olofsson

– Vi vet inte vilka som bor där eller vem som äger båtarna. Antalet båtar varierar dessutom i antal. Åtta har de varit som mest, nu är det fyra som ligger kvar medan övriga ligger i hamnen kortare perioder åt gången.

Det Andreas Sjögren nu får göra är att vänta in den handläggning av ärendet som Kronofogden lovat att göra. Båtarna får ligga kvar tills utredningen är klar.

– Jag hoppas vi kan få hjälp men risken finns att inte heller myndigheten kan klargöra vem som äger båtarna och bor där. Då vet jag inte riktigt hur vi ska gå vidare med det hela.

ANNONS