Ulf Jedborg har haft ett stort fotointresse sedan lång tid tillbaka, och brukar fotografera vild djur runt Tjörn och Orust. Men det här var första gången han fotograferade varg.
Ulf Jedborg har haft ett stort fotointresse sedan lång tid tillbaka, och brukar fotografera vild djur runt Tjörn och Orust. Men det här var första gången han fotograferade varg. Bild: Ulf Jedborg

Varg på Orust: ”Jag trodde först att det var en stor, vit hund”

I fredags när Ulf Jedborg var ute och körde längs Orust smala vägar dök en varg upp. Genom kameralinsen spände de blickarna i varandra några sekunder innan vargen for iväg.
– Jag trodde först att det var en stor, vit hund innan jag insåg att det var en varg, säger Ulf Jedborg.

ANNONS
|

Ulf Jedborg, eller kort och gott – Ulven, som han skämtsamt kallas nuförtiden, berättar saktmodigt om vargen han såg och fotograferade på Orust i fredags.

”Vargen tittade på mig och jag tittade på vargen”

– Jag trodde först att det var en stor, vit hund men så insåg jag att det där är ingen hund, det är en varg. Så jag slängde upp kameran och fick iväg ett par bilder. Vargen tittade på mig och jag tittade på vargen. Det varade i säkert fem sekunder innan han kastade sig iväg, säger Ulf Jedborg.

Som officer på försvarsmakten i 43 år var han lugn som en filbunke när vargen trippade fram – han drabbades snarare av en stor förundran, och försökte med kvickhet få upp kameran med det långa, exklusiva objektivet. Hans kamera fångade vargen på 70 meter.

ANNONS

– Efter att vargen sprungit en bit stannade den, och jag lyckade få ett par foton till. Sen var jag tvungen att stanna bilen och gå igenom bilderna.

Stort fotointresse

Ulfs fotointresse har alltid varit stort, och hans pappa arbetade som fotograf i många år. Nu när Ulf är pensionerad har han gott om tid att fota vilda djur på Tjörn och Orust.

– Helst fotograferar jag räv och rådjur, och när jag ser älg fotar jag givetvis det, men det är inte så vanligt, och varg – det är första gången. På mitt Instagramkonto @swejed, lägger jag upp alla bilder, säger Ulf Jedborg.

Varg söker partner

– Med största sannolikhet är det inte en stationär varg, och har inte varit här på Orust under vintern. Det är en ungvarg som söker partner och när den inte vet var den partnern finns tillryggalägger den många mil, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur i Västra Götalandsregionen.

Nelly Grönberg känner inte att de behöver ge några direkta råd till allmänheten då hon menar att det är en ytterst liten sannolikhet att någon skulle komma i kontakt med vargen.

– Se till att ha full koll på hunden om man nu väljer att inte koppla den, och de som är fårägare eller håller getter kan ha extra tillsyn på någon dag, och höra av sig till oss om det händer något. Annars är det bara att leva vidare som vanligt, säger Nelly Grönberg.

Vargar i Sverige

Det totala antalet vargar i Skandinavien under inventeringsperioden 2020/21 beräknas till cirka 480 inklusive de vargar som dött under samma period.

Osäkerhetsfaktorn (konfidensintervallet) ligger mellan 379 och 624 vargar.

I Sverige beräknas antalet vargar till cirka 395, med ett konfidensintervall mellan 312 och 513 vargar. Det är en ökning i Sverige från förra året.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS