De är snabba och det kan räcka med att titta bort i några sekunder för att måsen ska våga sig fram och stjäla din mat.
På vissa platser är de så fräcka att de till och med tar maten ur handen på en, men för det mesta är det maten som lämnas obevakad på borden som blir måsarnas lycka.
Men vad gäller då om måsen varit framme? Lokaltidningen har kollat mås-läget med några av restaurangerna i STO-området.
Är noga med att plocka undan
Tony Holm, som driver restaurangen Tony´s i Stenungsund, vet att måsarna kan bli ett stort problem.
– Vi har alltid varit noga med att plocka av borden så fort vi bara kan för får de bara någon sekund så tar de maten, säger Tony Holm.
Tidigare hade restaurangen stationer med bestick och handsprit utomhus. Om en gäst åt ensam såg Tony Holm till att alltid stå och vakta maten om gästen gick för att sprita händerna.
"Gillar restaurangmat”
Nu händer det dock inte så ofta att måsarna tar någon mat, menar han.
– Det har hänt någon gång per sommar att vi får göra ny mat.
På Trålverket på Dyrön har man inte haft så stora måsproblem än så länge, enligt ägaren Tobias Alsterberg.
– Jag har varit här i tre säsonger nu och vi har inte märkt av måsarna så mycket. Men nu i år börjar de komma lite mer. Det är Marstrandsmåsarna som hittat hit. De är stora och gillar restaurangmat.
Hittills har ingen gäst blivit av med sin mat, men skulle det ske får de givetvis ny mat även på Trålverket.
Har satt upp skyltar
Brogrillen i Henån känner däremot väl till problemen som kan komma med måsar. Och måsar finns det gott om i Henån.
– Det är ganska många, så man ska vakta sin mat. Vi har satt upp skyltar om att man ska vara försiktig när det gäller måsarna, och att inte lämna maten obevakad, säger Subbe Yenigun på Brogrillen.
Skulle måsarna vara framme så får gästerna ny mat.