Naturfotografen Olle Arvids trivs bäst på hemmaplan

I skogarna utanför sitt hem smyger Olle Arvids allt som oftast runt med kameran i högsta hugg. Snart har han samlat ihop de bilder han vill ha med i sin årliga kalender: Vilda djur i Ödsmål.

ANNONS

Redan som barn tyckte Olle Arvids om att fotografera och när han var 12 år fick han sin första kamera. Då var det naturen och landskapet som var favoritmotiven.

Snart började djuren bli intressanta och tamdjuren på gårdarna i närheten förevigades fler än en gång.

– Katterna var favoriter också, berättar Olle Arvids.

Skillnad att fotografera tamdjur och vilddjur

Nu bor Olle i Svenshögen, där han från sin trädgård har koll på de vilda djur som de senaste åren gått genom hans lins.

– Det är djur och natur som är mitt största intresse så jag är ute och smyger mycket med kameran.

Skillnaderna mellan att fotografera en ko eller gårdskatt och att fotografera harar, älg och rådjur är dock ganska stor.

ANNONS

Skapar lokal fotokalender

Genom att lära sig mycket om vilda djur, hur de lever, var de finns och när de är aktiva har Olle lyckats följa vissa individer i flera dagar.

– Nu har jag det väldigt bra som bor ute i skogen och har djuren runt ikring mig. Jag har följt en rådjursfamilj med två kid nu i sommar och det är väldigt kul.

Bilderna har än så länge inte hängts ut på någon utställning, men det kanske är dags för det snart, menar Olle. Varje höst sammanställer han en kalender som han kallar Vilda djur i Ödsmål. Den säljer han sedan till grannar och vänner, och på marknader, fram till årsskiftet.

Förutom det håller Olle gärna föredrag och har varit inbjuden till Naturskyddsföreningen och olika hembygdsföreningar.

Tipset: Lär dig om djuren

Ett knep han har för att kunna fotografera de vilda djuren är att lägga ut lite mat, särskilt på vintern är det ett bra knep. Men han är noga med att hålla ett respektfullt avstånd till djuren.

– Jag vill ju inte ha dem tama. Vilda djur ska få vara vilda djur. När jag matar dem hemma försöker jag att inte locka dem för nära eller göra dem orädda.

Hans tips till blivande djur- och naturfotografer är att lära sig mer om det man vill porträttera.

– Man får ha mycket tålamod och försöka lära sig så mycket som möjligt om djuren. Kunskap om djuren är minst lika viktigt som kunskap om fotografering. Det handlar mycket om att vara på rätt plats vid rätt tid.

ANNONS