Alberto tar napolitansk pizza till Stenungsund

Alberto Russo har efter många års erfarenhet av det italienska köket valt att starta upp en ny restaurang i Stenungsund. Här serveras, med premiär under fredagen, bland annat äkta napolitansk pizza. Namnet D1EG0 är en hyllning till hans favoritfotbollsspelare som nyligen gick bort.

ANNONS
|

Alberto Russo kom till Sverige för åtta år sedan efter att ha drivit italienska restauranger i Italien och Spanien. Därefter har han drivit och hjälpt till på restauranger exempelvis i Luleå och Göteborg. Då han är född i Neapel har stadens unika pizza alltid legat honom varmt om hjärtat och blivit fokus även i hans nya restaurang i Stenungsund, D1EG0.

– Helt ärligt så hittade jag denna lokalen på en hemsida. Först var jag lite tveksam, jag bor i Göteborg och ville egentligen få tag på en lokal där. Men efter ett tag bestämde jag mig för att ta den. Jag gillar Stenungsund och tycker att det är en väldigt fin stad, berättar Alberto.

ANNONS

En hyllning till Maradona

Namnet kommer från hans favoritspelare som gick bort under samma period som köpet av restauranglokalen. Diego Maradona, som spelade med nummer 10 på tröjan, symboliserar hemstaden för Alberto Russo lika mycket som stadens pizza. Fotbollen och pizzan går hand i hand i Neapel förklarar restaurangägaren.

När han först fick tillgång till lokalen på Strandvägen i januari var den inte i gott skick. Alberto berättar att det var smutsigt och att allt behövde renoveras. Han behövde också frakta dit en väldigt tung, speciell vedugn för att få till pizzan precis som han ville. Ugnen transporterades med lastbil från Italien hela vägen till Sverige.

– Jag vill servera maten på det korrekta sättet. Alla gillar inte samma smaker. Det jag gillar kanske inte du gillar. Men här serveras äkta napolitansk mat, berättar Alberto.

Sicilianskt mjöl och jungfruolja

För att få till pizzan exakt som han vill ha det behövs inte bara ugnen utan också de rätta ingredienserna. Sicilianskt mjöl, jungfruolja och specifika tomater från Italien samt det rätta ekvirket att elda med i vedugnen.

– Jag är rätt pragmatisk och vill göra saker korrekt. När det kommer till pizzan vill jag följa alla regler för att få den att bli precis som i Neapel, säger Alberto Russo.

ANNONS